Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Znaczenie brązowych plamek na dojrzałym bananie
Adam Moskal
Adam Moskal 17.02.2021 01:00

Znaczenie brązowych plamek na dojrzałym bananie

Ciemne banany są jadalne
aroax, Getty Images Signature

Banany dla wielu ludzi wydają się być zepsute, gdy na ich skórce zaczynają pojawiać się pierwsze ciemne plamki. Ten zwykły efekt dojrzewania wywołuje trwogę w klientach sklepów, którzy takie owoce zawsze pozostawiają na półce.

Podobnie jest z osobami, które zauważyły, że leżące w koszyku z owocami w kuchni banany zmieniły swój kolor. Nie są w stanie zaakceptować wizji zjedzenia ich, lub choćby wykorzystania do deseru - dlatego tak często lądują na śmietnikach. Niestety, tym samym popełniają ogromny błąd. 

Ciemne banany są jadalne

Z tego powodu każdy, kto nie jest w stanie zjeść takiego owocu i z obrzydzeniem wyrzuca go do kosza na śmieci, marnuje coś wyjątkowo cennego. Jeśli nie chcesz jeść takich owoców, zrób z nich smoothie lub zblenduj z mlekiem i lodami - takie połączenie stworzy doskonałego lodowego shake'a. 

Im więcej ciemnych plam na skórce banana, tym więcej CMN będzie zawierać. Naukowcy przeprowadzili badania i testowali jakie owoce są najzdrowsze dla ludzkiego ciała. Okazało się, że podłużne żółte owoce uplasowały się na pierwszym miejscu podium. 

Jak czytamy na portalu poradnikzdrowie.pl, w jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka.

Chcesz poznać więcej porad, które znacznie ułatwią codzienne wielogodzinne gotowanie? W tym tekście zdradzamy jak samodzielnie dokonać recyklingu kartonu po wypitym mleku, dzięki czemu znacznie intensywniej możemy dbać o środowisko. Ten artykuł poświęcony został z kolei propozycjom obiadowym na dzisiejszy postny dzień, podczas którego jedzenia mięsa jest niedozwolone dla katolików. . 

Poza potasem, banany wypełnione są pektynami, czyli formą błonnika, który jest wyjątkowo zdrowy. Pektyny mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i zwiększające poziom dobrego cholesterolu. Pomagają także schudnąć, dzięki wywołaniu uczucia sytości. 

W owocach tych można znaleźć również mnóstwo magnezu, dlatego zaleca się go praktycznie każdej osobie, nawet zdrowej. Minerał ten potrzebny jest do odpowiedniej pracy układu nerwowego, dlatego wystarczający poziom magnezu jest wyjątkowo ważny. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet.pl, poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: