Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Biała kiełbasa pęka w trakcie gotowania? 1 trick i po kłopocie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.03.2023 13:00

Biała kiełbasa pęka w trakcie gotowania? 1 trick i po kłopocie

biała kiełbasa
screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZRATUCHA na YouTube

Biała kiełbasa jest kultowym daniem na wielkanocnym stole. Przyrządzamy ją na wiele sposobów. Jednym z nich jest gotowanie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety kiełbasa często pęka pod wpływem wysokiej temperatury. Jest jednak na to prosty sposób.

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na świątecznych stołach nie może zabrnąć żurku, białego barszczu, pieczeni, zimnych nóżek i wielu innych, tradycyjnych potraw, w tym białej kiełbasy. Ten rodzaj kiełbasy jest o wiele delikatniejszy i wymaga odpowiedniego przygotowania.

Białą kiełbasę podajemy do żurku i białego barszczu. Możemy ją ugotować, usmażyć lub upiec. Niezależnie od tego, jak chcemy ją przyrządzić, kluczowe są przyprawy, które wzmocnią jej smak i aromat.

Biała kiełbasa niestety często pęka podczas gotowania. Wystarczy jednak zastosować jedną sztuczkę, aby zachowała swój kształt i wyglądała bardzo apetycznie. Sprawdź, jak ugotować białą kiełbasę. Danie będzie hitem na świątecznym stole.

Uczestniczka Rolnik Szuka Żony pokazała, jakie jedzenie dostała na porodówce. Internauci w szoku

Co zrobić, żeby białą kiełbasa nie pękała podczas gotowania?

Kiełbasę nakłuj przed włożeniem do garnka. To prosty sposób, żeby nie pękła podczas gotowania. Kiełbasę włóż do wrzątku i gotuj na małym ogniu przez około 15- 20 minut bez przykrycia.

Gdy kiełbasa zmieni kolor na szary, to znaczy, że jest już gotowa. Pamiętaj, aby zawsze gotować ją na małym ogniu. Wtedy będzie idealna.

Do garnka z kiełbasą dodaj kilka przypraw. Będzie o wiele smaczniejsza

Zapomnij o gotowaniu białej kiełbasy w samej wodzie. Jeśli dodasz do niej odpowiednie przyprawy, kiełbasa będzie o wiele smaczniejsza. Będzie wyraźna, soczysta i stanie się totalnym hitem na Twoim stole.

Do garnka włóż 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i suszonym majeranek. Całość zalej wodą i zagotuj. Kiełbasę wrzuć do wrzątku. Przyprawy pod wpływem wysokiej temperatury oddadzą cały aromat.

Przygotuj białą kiełbasę według przepisu Karola Okrasy. Kucharz zamienia ją w prawdziwy rarytas. Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Poznaj trik najlepszych kucharek.

biała kiełbasa.jpg
canva/pixelshot