Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Brokuły - właściwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.09.2021 02:00

Brokuły - właściwości

brokuły - właściwości
canva/showcake

Brokuły są jednym z najzdrowszych warzyw. Odpowiednio przygotowane zawierają związki antynowotworowe, witaminy i wiele innych związków, które niezbędne są do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Sprawdź, jakie właściwości posiadają brokuły i dlaczego powinny być spożywane regularnie, najlepiej kilka razy w tygodniu.

Brokuły posiadają niski indeks glikemiczny i są mało kaloryczne - 100 g ugotowanych brokułów to 35 kcal. Warzywa mogą być więc spożywane przez osoby będące na diecie lub zmagające się z cukrzycą.

Brokuły to bogactwo antyoksydantów i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i pierwiastków, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez. Zawierają ponadto dużą ilość błonnika, który reguluje układ trawienny i jest pomocny w walce z przewlekłymi zaparciami i problemami ze strony układu pokarmowego.

Brokuły - właściwości zdrowotne

Brokuły - właściwości antynowotworowe

Brokuły bogate są w sulforafan, czyli jednej z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zapobiega on mutacjom nowotworowym, a także ułatwia zwalczanie powstałych komórek rakowych i zapobiega ich przemieszczeniu. Brokuły zmniejszają ryzyko powstania śmiertelnego nowotworu płuc, raka prostaty, jelita grubego i piersi, dlatego też nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie.

Brokuły powinny być spożywane minimum 3 razy w tygodniu, gotowane na parze lub w wodzie, koniecznie al dente. Przegotowane i mrożone brokuły tracą swoje antynowotworowe właściwości.

Tu sprawdzisz, jak prawidłowo przygotować brokuły na parze, aby zachowały wszystkie wartości odżywcze i prozdrowotne cechy.

Brokuły - właściwości bakteriobójcze

Brokuł jest jednym z naturalnie występujących antybiotyków. Obecny w nim sulforafan łagodzi stany zapalne organizmu oraz niszczy niebezpieczne Helicobacter pyroli - bakterie, które odpowiedzialne są między innymi za wrzody żołądka, dwunastnicy, a nawet powstanie nowotworów w przewodzie pokarmowym.

Brokuły a nadciśnienie tętnicze

Regularne spożywanie brokułów przyczynia się do uregulowania ciśnienia krwi oraz pracy serca. Wysoka zawartość potasu oraz magnezu wzmacnia cały układ krwionośny, zapobiegając również miażdżycy i odkładaniu się w żyłach złego cholesterolu.

Brokuły - na odporność, mocne stawy i opóźnienie procesów starzenia

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, brokuły wzmacniają układ odpornościowy, uszczelniają żyły, a także przyczyniają się do wytwarzania kolagenu. Kolagen jest związkiem występującym w stawach oraz skórze. Jego niedobór powoduje zwyrodnienia oraz przyspieszone procesy starzenia, w tym zwiotczenie skóry i zmarszczki.

Wpływ brokułów na układ nerwowy

Brokuły zmniejszają stres oksydacyjny. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B wzmacniają cały układ nerwowy, pozytywnie wpływają na prawidłowy rozwój płodu i dziecka, a także poprawiają pamięć i koncentrację.

Tagi: Dieta Kuchnia