Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów

Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów

Ogórki w zalewie
canva/HandmadePictures

Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące.

Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy. Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?

Przepis na wyborne ogórki z chilli

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych

  • 3 łyżki soli

  • 2 główki czosnku

  • 3 łyżeczki papryki chilli w proszku

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki octu

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy je w ćwiartki. Stopniowo przenosimy je do dużej miski. Najpierw umieszczamy kilogram i posypujemy je łyżka soli. Czynności dwukrotnie powtarzamy.

Przygotowane warzywa odstawiamy na około 6 godzin. W tym czasie puszczą sok. Odlewamy zgromadzoną wodę i łączymy ogórki z posiekanym czosnkiem oraz przyprawą chilli.

W garnku umieszczamy ocet, cukier i olej. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Chłodną marynatą zalewamy ogórki i odstawiamy je na całą noc.

Następnego dnia warzywa przenosimy do wyparzonych słoików, ciasno je układając. Wlewamy tyle marynaty, ile tylko to możliwe i dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez minimum 7 minut.

Ogórki w marynacie są wyśmienite
Ogórki w marynacie są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis