Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 3 składniki i kluczowa czynność. Znamy sekret ciasta na pierogi wg Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.09.2022 12:21

3 składniki i kluczowa czynność. Znamy sekret ciasta na pierogi wg Gessler

3 składniki i kluczowa czynność. Znamy sekret ciasta na pierogi wg Gessler
TRICOLORS/East News, canva/pixelshot

Domowe pierogi nie mają sobie równych. Delikatne ciasto i ulubiony farsz to doskonałe połączenie. Znamy przepis Magdy Gessler na elastyczne ciasto na pierogi, dzięki któremu ugotowane już pierogi błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.

Pierogi możemy przygotować z każdym farszem. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na pierogi na słodko, np. z jagodami, czy wytrwanie, np. z mięsem lub kapustą, najpierw musimy dobrze wyrobić ciasto, żeby było elastyczne, a po ugotowaniu dosłownie rozpływało się w ustach.

Teoretycznie ciasto na pierogi jest bardzo proste w przygotowaniu, w praktyce jednak często pierogi po ugotowaniu są twarde, mączne i niesmaczne. Magda Gessler zdradziła przepis na ciasto na pierogi z trzech składników, które wychodzi za każdym razem.

Sekretem doskonale miękkiego, delikatnego i elastycznego ciasta na pierogi jest sparzenie mąki pszennej. Do mąki wymieszanej z solą wlewamy wrzątek i wyrabiamy łyżką lub widelcem. Dopiero, gdy ciasto ostygnie, zaczynamy wyrabiać je ręcznie.

Ciasto na pierogi przepisu Magdy Gessler. Zrobisz je z trzech składników

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • płaska łyżeczka soli

  • pół szklanki wrzątku

Jak zrobić ciasto na pierogi? Sekretem delikatnego ciasta jest sparzenie mąki

Mąkę wsyp do większej miski, wymieszaj z solą, z mąki uformuj kopczyk i zrób niewielki otwór w środku. Do środka wlej wrzątek i zacznij mieszać składniki łyżką lub widelcem.

Gdy ciasto przestygnie, zacznij wyrabianie ciasta dłońmi, mieszaj je, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie delikatne i elastyczne. Ciasto nie może lepić się do rąk.

Ciasto rozwałkuj, nadziej ulubionym farszem i ugotuj. Tak przygotowane pierogi będą niezwykle delikatne i pełne smaku. Magda Gessler zdradziła również patent na delikatne kopytka i bardzo aromatyczny rosół, ugotujesz go bez zbędnych dodatków.

Ciasto na pierogi
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl