Czym zastąpić śmietanę w mizerii?
canva/Tatiana Volgutova
Mizeria to klasyczny dodatek do obiadu, który nie ma sobie równych. Chociaż największą popularnością cieszy się jej klasyczna wersja, to coraz częściej słyszy się o jej różnych modyfikacjach. Dobrym pomysłem jest np. zastąpienie śmietany, lekkim sosem winegret. Podajemy przepis na nieco odmienioną wersję mizerii.
Mizeria to jeden z największych letnich przysmaków. Nie ma w końcu nic lepszego niż pyszna sałatka ze świeżych ogórków prosto z naszego ogródka. Tę surówkę możemy podawać na wiele sposobów. Pisaliśmy już o jej szwedzkiej i węgierskiej wersji. Teraz czas na kolejną modyfikację!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tagi:
Powiązane
Siekam, a potem sypię do mizerii. W tej wersji smakuje mi najlepiej
Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz
Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy
Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego
Jak dużo wiesz o ogórkach? Wynik 10/10 zdobędzie tylko garstka osób
Najnowsze
Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę
Rączka zrobił wiosenną sałatkę z mniszka. Teraz w domu jemy ją kilka razy na tydzień
Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie
Kalarepę pokrój w słupki i włóż do pieca. Nie uwierzysz, jakie to pyszne
Przepis na tę wiosenną zupę mam jeszcze po babci. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż szczawiowa
Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować
Niedawno dodałem to do sernika zamiast rodzynek. Wyszedł lepszy niż z cukierni
Te ziemniaki są tak dobre, że wystarczą za całe danie. Rodzina błaga, żebym je zrobił, decyduje 1 składnik
Polecane
Dodaję do ogórków kiszonych te aromatyczne “kuleczki”. Cudownie podkręcają ich smak
To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos
Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu
W jednym garnku robię obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, tani i starcza na kilka dni
Ułóż biszkopty w foremce i przykryj tą puszystą masą. To moje ulubione ciasto bez pieczenia
Nakładam farsz na liście kapusty i zawijam jak pierogi. Przy tym gołąbki mogą się schować
Babcia zawsze dodawała do małosolnych kawałek chleba. Powód wprawił mnie w osłupienie
Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąć
Rozbij kawałek schabu i zawiń w niego plasterek sera. Zapomnisz o schabowych
Popularne
To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu
Ten napój to plaster na jelita. Pijąc codziennie zregenerujesz swój organizm i wzmocnisz odporność
Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Posadź przy pomidorach. Dawna jak świat metoda na duże plony
Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Pierogi z truskawkami jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Solisz ziemniaki przed zagotowaniem wody? To błąd! Tak będą o wiele smaczniejsze
Tylko takie małosolne możesz podać dziecku. Przepis na zdrowe ogórki
Już teraz zetnij pędy sosny, zimą sobie podziękujesz. Zrobisz z nich pyszny syrop na przeziębienie