Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dzień baklawy - wszystko o uwielbianym deserze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.11.2022 15:54

Dzień baklawy - wszystko o uwielbianym deserze

baklawa
Canva / studiostockart

Dziś swój dzień świętuje baklawa. Popularny bałkański deser charakteryzuje się chrupiącą delikatną strukturą oraz obłednie słodkim smakiem. Kto raz spróbował baklawy, ten nie pomyli jej z żadnym innym ciastem. Teraz baklawę możesz przygotować samodzielnie w domu.

Historia powstania baklawy sięga XV w. kiedy to przygotowywano ją w Konstantynopolu. Wedle innych źródeł deser ten był znany nawet wcześniej, ciesząc sułtana w Stambule. Dziś ze słodkiego ciasta słynie przede wszystkim Turcja oraz Grecja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ten delikates wprowadzić również na polskie salony.

Przepis na bajecznie słodką baklawę

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta filo

  • 500 g orzechów włoskich

  • 1/2 łyżki cynamonu

  • 4 łyżki cukru

  • 1 i 1/2 kostki roztopionego masła

  • posiekane orzechy pistacjowe do dekoracji

Składniki na syrop:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 1 niepełna szklanka wody

  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy

Jak zrobić domową baklawę?

Zacznij od przygotowania syropu do baklawy. W tym celu w niewielkim garnuszku połącz wodę, sok z pomarańczy oraz cukier. Składniki zagotuj i mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. Gotuj ok. 10 minut na niewielkiej mocy palnika, aż płyn zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.

W blenderze przygotuj nadzienie do baklawy. Posiekaj w nim orzechy, cynamon oraz cukier. Stopień rozdrobnienia składników dostosuj do własnych preferencji.

Foremkę o wymiarach 30 x 23 wysmaruj odrobiną masła. Dno wyłóż jednym płatem ciasta filo i posmaruj je roztopionym masłem. Czynność powtarzaj do momentu uzyskania 8 warstw ciasta. Nieużywane płaty chroń przed wyschnięciem poprzez przykrycie ich ściereczka.

Na przygotowane dno baklawy nałóż połowę orzechowej masy. Na niej ułóż kolejne 4 warstwy ciasta filo nasmarowanego masłem. Wyłóż drugą część nadzienia z orzechów i przykryj ją resztą płatów ciasta, każdą warstwę smarując roztopionym masłem.

Ułożoną w formie baklawę pokrój w mniejsze kawałki. Ciasto przecinaj prawie do spodniej warstwy. Nie zapomnij o tym kroku, gdyż po upieczeniu baklawa jest bardzo krucha i trudna do porcjowania.

Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz przez ok. 2 godziny, aż baklawa nabierze złocistego koloru. Po upieczeniu polej ją przestudzonym syropem cukrowym i udekoruj posiekanymi pistacjami. Ciasto podawaj po całkowitym ostudzeniu. Kolejną orzechową propozycję deserową znajdziesz w tym przepisie. Temu wyjątkowemu wypiekowi nikt się nie oprze.

Canva / WikiImages z Pixabay
Canva / WikiImages z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: