Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki z farszem ziemniaczanym. Idealne na obiad dla całej rodziny

Gołąbki z farszem ziemniaczanym. Idealne na obiad dla całej rodziny

Gołąbki z farszem ziemniaczanym
canva/arfo

Gołąbki z farszem ziemniaczanym są świetną alternatywą dla kapusty faszerowanej mięsem z ryżem czy kaszą z grzybami. Prosty i niedrogi przepis na smakowite danie obiadowe wprost od Babci Stasi nie ma sobie równych. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poprosi o dokładki.

Sycące i pełne smaku gołąbki z farszem ziemniaczanym będą idealną propozycją na rodzinny obiad. Aromatyczna masa z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku doskonale komponuje się z pierzynką z kapusty kiszonej. Skusicie się?

Przepis na smakowite gołąbki z farszem ziemniaczanym

Składniki na gołąbki:

  • 1 główka białej kapusty średniej wielkości

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)

  • szczypta pieprzu

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 g wędzonego boczku

  • 1 jajo

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie farszu do gołąbków:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Rozdrabniamy je na tarce, korzystając z najdrobniejszych oczek, a następnie usuwamy nadmiar płynu. Cebulę pozbawiamy łupiny. Siekamy ją i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.

W międzyczasie boczek kroimy w kostkę. Dodajemy go na patelnię i zrumieniamy. Na koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili zdejmujemy patelnię z ognia. Zawartość studzimy, a następnie dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również jajko i wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy.

Formowanie gołąbków z farszem ziemniaczanym:

Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku wraz z przyprawami i wodą. Gotujemy ją do miękkości. Z główki białej kapusty usuwamy zewnętrzne liście oraz głąb. W większym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, wkładamy do niej świeżą kapustę, głąbem do dołu. Gotujemy do czasu, aż iście będą odchodzić — najczęściej trwa to 10-15 minut.

Oddzielone liście oczyszczamy z grubszych fragmentów i odkładamy na bok do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotowanym wcześniej nadzieniem wypełniamy liście kapusty, na każdy z nich wykładając 1-2 łyżki masy.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą, a na niej układamy zawinięte gołąbki z farszem ziemniaczanym. Na wierzchu umieszczamy odsączoną z płynu kapustę kiszoną, którą przykrywamy kolejną porcją liści kapusty białej.

Całość zalewamy kwaśnym wywarem. Naczynie przykrywamy pokrywką. Gołąbki z farszem ziemniaczanym pieczemy przez godzinę. Podajemy je z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Można też zagryzać je domowym chlebem.

Pyszne gołąbki z farszem ziemniaczanym
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis