Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.08.2021 02:00

Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana

Racuchy w przepysznej odsłonie
Canva / arfo

Smakowite racuchy są jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Placki świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Zazwyczaj goszczą w nich jabłka. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy banany. Specjał zachwyci domowników.

Przepyszne racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Racuchy z bananów szybko znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy w bananowym wydaniu

Z całą pewnością racuchy można uznać za specjał, który cieszy się ogromną popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na placki w klasycznym wydaniu. Tym razem wypróbujemy recepturę, w której zagoszczą banany.

Bananowe racuchy są nie lada pokusą dla smakoszy, którzy lubią owocowe desery. Placki są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko o łatwiejszy przepis. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 banany

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 2 g sody

  • 120 ml kefiru

  • olej

  • cukier puder

Niezawodny przepis na przepyszne racuchy

Na początku banany obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Owoce rozdrabniamy widelcem. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Warto pamiętać, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli banany są bardziej dojrzałe.

Banany wzbogacamy o jajka i kefir. Składniki starannie mieszamy, a gdy już się połączą, dodajemy do nich przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Oczywiście całość ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy na niego partie ciasta. Na każdy placek wystarcza jedna łyżka masy. Kiedy racuchy będą złociste z obu stron, oznacza to, że są już gotowe. Danie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na ciepło. Warto zapoznać się z przepisem siostry Anastazji.

Bananowe racuchy
Bananowe racuchy

Canva / Dariusz Banaszuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodkie okruszki

Zapraszamy na nasz Instagram