Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak gotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu? Wystarczy dosypać 1 produkt

Jak gotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu? Wystarczy dosypać 1 produkt

Jak gotować kalafiora żeby nie śmierdział?
canva/KEVMA21

Nie wiecie, jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział? Przychodzimy z pomocą. Dodanie do wody łyżeczki sody oczyszczonej sprawi, że przykry zapach nie pojawi się. To tylko jedna z kilku sztuczek, która pomoże wam przyrządzić to warzywo bez przykrych doświadczeń.

Po kalafiora nie sięgamy tak często, jak po inne warzywa. Przyczyną jest charakterystyczny zapach, jaki towarzyszy jego przyrządzaniu. Okazuje się jednak, że można go w prosty sposób zneutralizować. Wystarczy składnik, który każdy z nas ma w kuchni.

Wiemy, jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział

Aby przygotować warzywo pozbawione nieprzyjemnej woni, wystarczy oczyszczone różyczki wrzucić do wrzątku z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Zwiąże ona siarkę, która przy gotowaniu bez dodatku przechodzi w związki lotne odpowiadające za uciążliwy zapach.

Jeżeli nie mamy sody pod ręką, możemy dodać do wody liść laurowy lub wlać nieco soku z cytryny. Składniki tez również sprawią, że zapach warzywa będzie przyjemniejszy. Dobrym pomysłem będzie też gotowanie kalafiora z dodatkiem mleka. Wystarczy pół szklanki na większy garnek płynu.

Zapach w kuchni możemy też poprawić, gotując w osobnym naczyniu wodę z dodatkiem mięty, pieprzu i majeranku. Pozostawiony na kuchence ciepły płyn zamaskuje zapachy. Jeżeli mamy taką możliwość, na czas przyrządzania kalafiora można też uruchomić okap lub otworzyć okno.

Dlaczego warto sięgać po kalafiora?

Delikatne w smaku, letnie warzywo jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Znajdziecie w nim między innymi witaminy z grupy B, witaminę C czy pierwiastki takie jak potas, mangan i magnez, które pełnią wiele istotnych funkcji w naszym organizmie.

Kalafior zawiera też sporo błonnika — składnika sprzyjającego prawidłowej regulacji procesów trawiennych, odpowiadającego za odczuwanie sytości. Szkoda zatem z niego rezygnować.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na podanie kalafiora. Szczególnie polecamy smakowite warzywne steki. Być może skusi was też prosty przepis na klasyczną letnią zupę z dodatkiem innych jarzyn.

Wiemy, jak gotować kalafiora żeby nie śmierdział
canva/lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zasmakujkuchni, haps, o2