Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy salceson w butelce? Mamy najlepszy przepis, zawsze wychodzi idealnie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.03.2022 01:00

Jak zrobić domowy salceson w butelce? Mamy najlepszy przepis, zawsze wychodzi idealnie

salceson
canva/Kostrikina Myroslava

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Jedni nigdy go nie spróbowali, inni się nim zajadają. Dziś powiemy ci, jak zrobić domowy salceson w butelce. Mamy na niego najlepszy przepis, z którego zawsze wychodzi idealnie i jest o niebo lepszy od sklepowego.

Klasyczny salceson robiony jest z wieprzowej głowizny. Właśnie to odpycha niektóre osoby, bo brzydzą się podrobów. Poza tym mają one charakterystyczny smak i zapach i co by nie mówić — w salcesonie często można znaleźć fragmenty mięsa ze szczeciną.

Dlatego proponujemy przygotować salceson nie z podrobów, a różnych kawałków wieprzowiny. Dzięki temu będzie bardziej mięsny, łagodniejszy w smaku i bez charakterystycznego zapachu. I co ciekawe, do jego przygotowania wykorzystamy butelkę.

Jak zrobić domowy salceson w butelce?

Składniki:

  • 1 tylna golonka wieprzowa lub 2 przednie

  • 2 nogi wieprzowe

  • ok. 50 dag łopatki wieprzowej

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • kilka ząbków czosnku

  • 3-4 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 2 plastikowe butelki pet o poj. 1,5-2 l

Przygotowanie domowego salcesonu

Golonkę i nogi oczyść, opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Łopatkę i wymoczone nogi i golonkę opłucz. Wszystkie mięsne elementy, oczyszczone warzywa, opieczoną cebulę, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu umieść w dużym garnku. Zalej zimną wodą, zagotuj, usuń szumowinę. 

Gotuj na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaj sól i majeranek, gotuj, aż mięso zacznie odchodzić od kości i zacznie się rozpadać.

Mięso wyjmij z wywaru, przestudź, usuń kości, pokrój na kawałki. Wywar przecedź, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wystudź.

Z każdej plastikowej butelce po wodzie odkrój nożem zwężającą się część. Butelki napełnij mięsem i wywarem, wymieszaj, by całość znalazła się pod warstwą płynu.

Butelki z mięsem i wywarem wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wywar powinien stężeć. By ułatwić sobie wyjęcie salcesonu, butelkę zanurz wcześniej w ciepłej wodzie.

Wskazówka:

Jeśli zostało ci trochę wywaru z gotowanych mięs, możesz rozlać go do pojemniczków i zamrozić. Potem zaś wykorzystać np. jako baza do wytrawnej galarety czy do zupy.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy salceson drobiowy, a także na domową kaszankę.

golonka
golonka

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja

Zapraszamy na nasz Instagram