Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.09.2022 21:59

Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta

Jak zrobić domowy sok z malin? Receptura jest niezwykle prosta
canva/ilietus

Sok z malin jest doskonałym, słodkim przetworem na zimę. Możemy dodać go do herbaty lub wody i cieszyć się wspaniałym smakiem lata w mroźne, pochmurne dni. Poznaj przepis na sok z malin z trzech składników, będzie przepyszny.

Nie ma chyba lepszego soku do herbaty zimowej, niż sok z malin. Herbata z dodatkiem cytryny, pomarańczy i imbiru smakuje fantastycznie, kiedy dodamy do niej odrobinę domowego soku. Sok przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i przede wszystkim jest pozbawiony konserwantów.

Domowy sok z malin to nie tylko świetny smak. Dodany do herbaty lipowej doskonale rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Sok malinowy jest starym, sprawdzonym sposobem na walkę z grypą i przeziębieniem. Maliny to również źródło wielu cennych witamin i minerałów.

Przed przygotowaniem soku z malin dokładnie sprawdźmy maliny, czy nie są robaczywe i zepsute. Sok musi być zrobiony z najlepszych owoców. Pamiętajmy również o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików oraz zakrętek. W przeciwnym razie sok spleśnieje.

Domowy sok z malin. Potrzebujesz tylko trzech składników

Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml:

  • 1 kg świeżych malin

  • sok z 1 cytryny

  • 400 cukru

Jak zrobić sok z malin? Będzie idealny do zimowej herbaty

Maliny dokładnie umyj i sprawdź, czy nie są robaczywe, następnie przełóż je do większego garnka i zasyp cukrem. Tak przygotowane maliny odstaw na 2- 3 godziny, żeby puściły sok.

Po tym czasie garnek wstaw na palnik i gotuj na średniej mocy przez maksymalnie 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Całość przecedź przez gęste sito i rozcieraj maliny przy pomocy drewnianej łyżki.

Sok odsączony z pestek przelej do garnka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i ponownie zagotuj. Gorący przelej do umytych i wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem, aby zakrętki zrobiły się wklęsłe. Gdy sok ostygnie, przełóż słoiki do spiżarni.

Przygotuj również sok z aronii. Doskonałym pomysłem na przetwory jest również konfiturę z jarzębiny, są idealne na zimę.

Sok z malin
canva/Nevena1987

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje