Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
canva/minadezhda

Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. A gdyby tak zrezygnować z zawijania farszu w kapustę? Taka wersja tradycyjnej potrawy też jest pyszna. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek koperku, który nadaje daniu nieziemskiego aromatu. Spróbujecie?

Przygotowanie tradycyjnych gołąbków polega na zawinięciu mięsno-ryżowego farszu w zmiękczone w gorącej wodzie liście kapusty. Ta czynności zajmuje całkiem sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Dlatego tym razem proponujemy wam wariant niewymagający żmudnej obróbki warzywa. Skusicie się?

Przepis na znakomite gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • 2 większe cebule

  • 200 g ugotowanego białego ryżu

  • 4 jaja

  • 1 duży pęczek koperku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 400 g passaty pomidorowej

  • 400 g śmietany 36%

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Gołąbki bez zawijania smakują lepiej niż klasyczne. Zrobicie je dużo szybciej

Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia kapusty. Następnie kroimy ją w kostkę i przenosimy do dużej miski. Solimy warzywo i dokładnie łączymy z przyprawą. Odsączamy płyn, który się pojawił.

Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przenosimy do kapusty, po czym dodajemy opłukany i rozdrobniony koperek, ugotowany ryż oraz mięso.

Wbijamy jaja i wsypujemy czosnek niedźwiedzi. Całość doprawiamy pieprzem. Z masy formujemy owalne kotlety i obsmażamy je na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę wraz ze śmietanką wlewamy do naczynia. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i podgrzewamy. Połową sosu wypełniamy naczynie żaroodporne, a następnie układamy na nim gołąbki. Wierzch pokrywamy pozostałą ilością mieszanki. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 55 minut.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na gołąbki. Podajcie je np. z ziemniaczanym farszem lub nadzieniem z dodatkiem soczewicy, a będzie równie pysznie.

Gołąbki bez zawijania też są smaczne
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: