Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.10.2011 02:00

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

śledzie w śmietanie
canva/iko636

Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne.

Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Składniki:

  • 6 matjasów, czyli solonych filetów śledziowych

  • 2 cebule dymki

  • 2 słodkie jabłka

  • 250 g gęstej śmietany 18 proc.

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Przygotowanie śledzi w śmietanie

Filety śledziowe opłucz, jeśli są bardzo słone albo lubisz delikatniejsze, zalej je zimną wodą i odstaw na 30-60 minut. Filety odcedź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na małe kawałki.

Cebulę dymkę oczyść, odkrój szczypior. Cebulkę posiekaj, jeśli chcesz złagodzić jej smak, umieść ją na sicie, przelej wrzątkiem i osącz. Szczypior posiekaj.

Jabłka obierz, wykrój stwardniałe kawałki, miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj z cebulką, szczypiorem i koperkiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jabłko i cebulę połącz ze śmietaną, dopraw lekko solą i pieprzem. Dodaj kawałki śledzia, wymieszaj, dopraw do smaku.

Inne pomysły na śledzie znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak przygotować np. kiszone śledzie albo śledzie w curry.

śledzie
śledzie

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram