Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.10.2022 16:58

Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław

Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż colesław
canva/ alisafarov

Surówka z czerwonej kapusty będzie o wiele smaczniejsza, kiedy dodasz do niej soczystą gruszkę. Aromat zdrowego dodatku podkreśli sos z płynnym miodem. Surówkę przygotujesz w kilka minut, będzie wyśmienitym uzupełnieniem każdego dania obiadowego.

Jesienna surówka z czerwonej kapusty z gruszką pasuje do każdego obiadu. Smakuje doskonale z roladami wołowymi, wieprzowymi, pieczonym kurczakiem, kaczką, schabem i kotletami, również wegetariańskimi. Surówka jest delikatna i bardzo aromatyczna. Nie można jej też odmówić niezwykle apetycznego wyglądu.

Do surówki z kapusty w jesiennej wersji przygotowuję sos z oliwy z oliwek, płynnego miodu i soku z cytryny. Składniki doskonale podkreślają smak warzyw, soczystej gruszki i suszonej żurawiny. Całą surówkę po wymieszaniu doprawiam solą i mielonym pieprzem.

Wiele osób do czerwonej kapusty dodaje również majonez. Osobiście wolę lżejszą wersję na słodko. Surówka jest lekka i pełna smaku, a gruszka, żurawina i miód dodają jej charakteru. Surówkę przechowuję w lodówce maksymalnie 24 godziny od przygotowania.

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty w jesiennej wersji

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty czerwonej

  • 1 gruszka

  • 1 mała marchewka

  • 2 łyżki suszonej żurawiny

  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak przyrządzić jesienną surówkę z czerwonej kapusty?

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj, przełóż do miski. Marchewkę i gruszkę obierz, zetrzyj na tarce. Żurawinę możesz posiekać. Przygotowane składniki przełóż do miski z kapustą i wymieszaj.

Przygotuj sos: miód połącz z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Polej surówkę i ponownie dokładnie wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do obiadu doskonale sprawdzi się również aromatyczna surówka z pora i ekspresowa surówka z białej kapusty.

Surówka
canva/c8501089

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: