Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Katarzyna Bosacka zdradziła, jak wybrać idealne pączki na Tłusty Czwartek

Katarzyna Bosacka zdradziła, jak wybrać idealne pączki na Tłusty Czwartek

Katarzyna Bosacka zdradziła, jak wybrać idealne pączki na Tłusty Czwartek
canva/MagMos; TRICOLORS/East News

Już za chwilę udamy się do cukierni, by kupić tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek. Zbliżające się święto było dla Katarzyny Bosackiej okazją do podzielenia się wskazówkami dotyczącymi wyboru jakościowych wypieków. Sprawdźcie, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę przy zakupie.

Słynąca z porad na temat zdrowego stylu życia i porad pomagających wybrać produkty wysokiej jakości dziennikarka podzieliła się ze swoimi fanami opinią na temat pączków. Zdradziła, co jej zdaniem dyskwalifikuje niektóre wyroby i jakie kryteria powinny spełniać te, po które warto sięgnąć.

Bosacka odradza zakup pączków w markecie

Twórczyni kanału EkoBosacka słusznie zauważyła, że składy tanich pączków, które dostać można w dużych sieciach handlowych, pozostawiają wiele do życzenia. W jej opinii nie należy ich kupować:

„W większości sklepów prawdziwego pączka nie uświadczycie. Dlaczego? Bo pochodzą z ciasta głęboko mrożonego. To oznacza, że są wcześniej przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę.” - napisała we wpisie poświęconym tematowi Tłustego Czwartku.

Powyższy opis raczej nie zachęca do konsumpcji. Cena pączka będzie korzystna, lecz — jak twierdzi Bosacka — wynika ona głównie z masowego, a więc niskokosztowego, procesu produkcji. Takie przygotowanie jej zdaniem jest równoznaczne z niską jakością wyrobu.

Jakie pączki powinniśmy wybrać?

Zdaniem Bosackiej prawdziwy pączek smażony jest na smalcu, a ciasto powinno być przygotowane z wody, mleka, mąki, masła, drożdży i żółtek. Dziennikarka uważa, że takie pączki muszą swoje kosztować, a nabyć je można tylko w cukierniach.

W poście jasno wskazała, że skład wyrobów z supermarketów nie jest satysfakcjonujący. Ich producenci, chcąc obniżyć cenę, wykorzystują np. olej palmowy do usmażenia pączków.

„Stąd wynika też ta różnica w cenach. W prawdziwej cukierni pączek kosztuje nawet 4-5 zł, a w supermarkecie ok. 1-1,5 zł (lub nawet poniżej złotówki).” - wyjaśnia Bosacka.

Jeżeli więc decydujecie się na kupno smakołyku, odwiedźcie sklep specjalizujący się w wypiekach. Zawsze możecie też zrobić pączki samodzielnie. Polecamy ten prosty przepis, z którego wyjdą lekkie niczym chmurka oraz niezawodną recepturę na serowe oponki.

Tylko pączki wysokiej jakości będą smaczne
Tylko pączki wysokiej jakości będą smaczne

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram