Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wybrać mięso na kotlety schabowe?
Adam Moskal
Adam Moskal 13.02.2021 01:00

Jak wybrać mięso na kotlety schabowe?

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
Image Professionals GmbH

Kotlety schabowe są jedną z najlepszych propozycji obiadowych, które w Polsce ciągle wiodą prym. Ich walory smakowe zachęcają do zajadania nawet osoby o największych wymaganiach kulinarnych. Jak wybrać mięso na nie, aby każdy był zachwycony delikatnością i jakością kotletów?

Choć zadanie może wydawać się banalnie proste, należy pamiętać o kilku szczegółach podczas wybierania kawałka mięsa u rzeźnika. To od tego zależy, czy obiad będzie czystą przyjemnością, lub walką z żylastym i twardym kawałkiem mięsa. 

Mięso na dobre kotlety schabowe

Pierwszym aspektem, jaki zobaczymy w mięsie, będzie jego barwa. Dlatego kupując schab, zwróć uwagę na jego kolor, oraz blask. 

Jeśli widzisz, że mięso jest różowe i błyszczy się zdrowo - istnieje duże prawdopodobieństwo, że kawałek jest świeży i nadaje się do spożycia. Jeśli jednak jego barwa zmienia się w szarą, a powierzchnia jest matowa, to znak, że schab leży już długo za kontuarem. 

Ważne jest również miejsce, z którego pochodzi produkt. Warto kupować je u zaufanego źródła, co do którego możesz mieć pewność, że ma mięso najwyższej jakości. Warto również korzystać z usług rzeźnika, w końcu to tam jest największa szansa na dobry produkt.

Chcesz poznać więcej porad i ciekawostek, które sprawią, że kuchenna praca w domu stanie się czystą przyjemnością? Zerknij na ten artykuł, z którego dowiesz się jak zrobić lekki i puszysty biszkopt. W tym tekście zdradzamy najlepsze walentynkowe oferty w popularnych sklepach. 

Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl schab można powąchać niestety tylko kupując go zza lady, dlatego lepiej kupować go w sklepach mięsnych lub supermarketach, które oferują sprzedaż mięsa na wagę. Świeży schab ma bardzo delikatny, ledwie wyczuwalny zapach, charakterystyczny dla wieprzowiny.

Kolejny szczegół mięsa odnosi się do jego struktury. Świeży schab będzie lekko wilgotny, zwarty i sprężysty - pod naciskiem stawi spory opór i szybko powróci do tego samego układu. Stary schab będzie miękki i gąbczasty, a po usmażeniu wyjątkowo żylasty. 

Dobrym indykatorem jest również tłuszcz. Dobry schab ma biały tłuszcz, leczy gdy widzisz na nim kolor żółty - pod żadnym pozorem go nie kupuj. Taki tłuszcz jest zjełczały i może ci zaszkodzić po zjedzeniu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram