Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Kultowe łazanki z kiszoną kapustą
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.08.2021 02:00

Kultowe łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Oczywiście potrawa na zdjęciu nie jest niczym innym jak kultowymi łazankami z kiszoną kapustą. Specjał dawniej cieszył się ogromną popularnością. Dziś jada się go raczej od święta. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go również dziś. Przepis jest niezwykle prosty.

Łazanki z kiszoną kapustą niejednokrotnie przyprawiały nas o szczery zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Z pewnością warto wypróbować sprawdzony przepis na wyborne łazanki z kapustą kiszoną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łazanki z kiszoną kapustą - prosty i niedrogi specjał

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele przepysznych dań, w których gości kiszona kapusta. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować ją w domowym zaciszu. Dziś wypróbujemy przepis na łazanki z kiszoną kapustą.

Smakowite łazanki z kiszoną kapustą są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Ich przyrządzenie jest nad wyraz proste i każdy powinien sobie poradzić z poniższą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g makaronu typu łazanki

  • cebula

  • 300 g pieczarek

  • 300 g kiszonej kapusty

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • papryka słodka mielona

  • papryka wędzona

  • 10 ml sosu sojowego

Jak przygotować domowe łazanki z kiszoną kapustą?

Na początku rozdrabniamy pieczarki i podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzy i oregano. Możemy również sięgnąć po inne grzyby. Niedawno wspominaliśmy o tym, gdzie znajdziemy te leśne specjały.

Gotowe pieczarki odstawiamy na bok. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej posiekaną kiszoną kapustę. Całość wzbogacamy o przyprawy.

Do kapusty dodajemy grzyby oraz ugotowany makaron. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Nasze łazanki z kiszoną kapustą są już gotowe. Danie z pewnością szybko zniknie z talerzy.

Łazanki z kiszoną kapustą
Łazanki z kiszoną kapustą

Canva / Зоряна Ивченко

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Haps