Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łosoś w kremowym sosie z papryką i szpinakiem
Kramarczyk Dominika
Kramarczyk Dominika 25.03.2022 22:44

Łosoś w kremowym sosie z papryką i szpinakiem

Łosoś w kremowym sosie z papryką i szpinakiem
unsplash

Łosoś w sosie ze zdrowych warzyw może być przyrządzony na dwa sposoby. Pierwszy z nich to przygotowanie wszystkich składników na jednej patelni. Dzięki czemu zaoszczędzisz czas na gotowaniu i zmywaniu. Jednak przepisy kulinarne zawsze przewidują plan B. Nie inaczej jest w tym przypadku. W drugiej opcji do użycia jednej patelni dołączamy piekarnik. W jednym i drugim przypadku gotowanie przyniesie smaczny efekt. 

Łosoś w kremowym sosie z papryką i szpinakiem — potrzebne składniki

Jeżeli wszystkie składniki masz pod ręką, przygotowanie potrawy nie zajmie Ci więcej niż 35 min. To dobra wiadomość dla tych, którzy lubią dobrze zjeść i nie stać godzinami przy garnkach. Natomiast jeżeli wybierasz się dopiero do sklepu, zadbaj aby produkty były świeże i najwyższej jakości. 

Składniki potrawy:

  • 250 g świeżego łososia,

  • 1 opakowanie śmietanki 36%,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 papryczka chilli,

  • 12 pomidorków cherry,

  • 200 g szpinaku baby,

  • 200 g ziemniaków bez skóry (opcjonalnie),

  • Świeża kolendra,

  • Oliwa z oliwek,

  • Sól, gałka muszkatołowa.

Składniki są obliczone na 2 porcje dania dla dorosłych osób.

Przygotowanie dania jednogarnkowego

Zaczynamy od przepisu, który pokazuje jak ugotować filety z łososia z papryką i szpinakiem na jednej patelni. Zaczynamy od sosu. 1,5 czerwonej papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na średnie kawałki. Nie przejmuj się ich kształtem, ponieważ za chwilę całość zniknie w blenderze. Następnie do blendera wlej pół opakowania śmietanki 36% oraz pokrojoną paprykę. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki — dolej śmietanki. Pamiętaj, że produkty mleczne potrafią szybko zgęstnieć na patelni. Z tego powodu baza do sosu może być nieco rzadsza. Pozostałą połowę papryki czerwonej pokrój na równą kostkę — będzie ozdobą dania. 

Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Unikaj wrzucania do dania nasion chilli, chyba że zależy Ci na wysokim stopniu ostrości dania. Rozgrzej patelnię i wlej na nią zblendowaną bazę sosu. Dodaj wszystkie warzywa, nie zapominając o szpinaku i pomidorkach cherry. Dopraw solą i gałką muszkatołową do smaku. Nie potrzebujesz czarnego pieprzu, ponieważ obecność papryczki chilli w pełni załatwia sprawę ostrości. 

Sos gotuj ok. 10 min, co jakiś czas mieszając (śmietanka lubi wykipieć, gdy się na nią nie zwraca uwagi). Następnie dodaj doprawione filety z łososia. Przykryj pokrywką. Łosoś ugotuje się na jednej patelni w bulgoczącym kremowym sosie z papryką. 

Wiemy, że nie każdy lubi gotowaną rybę. Jest bardzo delikatna i ciężko nałożyć ją na talerz tak, aby nie straciła apetycznego kształtu. Z tego właśnie powodu mamy dwa przepisy na to samo danie. W drugiej wersji z sosem postępuj dokładnie tak, jak wcześniej. Pokrój ziemniaki oraz pomidorki cherry. Łososia dopraw i wszystkie składniki polej obficie oliwą z oliwek. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 180 °C i piecz całość przez 15 min. Danie przystrój świeżą siekaną kolendrą.

Łosoś w kremowym sosie z papryką i szpinakiem — wersja light

Filety łososia w sosie ze szpinakiem są bogate w kwasy omega-3 i inne zdrowe tłuszcze. Jednak jeśli mówimy o kremowym sosie ze szpinakiem, trzeba przyznać że danie staje się nieco kaloryczne. Rozszerzymy więc drugi wariant tej potrawy (z pieczoną, a nie duszoną rybą) i zamienimy kilka składników. Dzięki temu obiad nie będzie tak ciężkostrawny i tłusty. Najczęściej śmietanę zamienia się na gęsty jogurt grecki lub naturalny. Jednak w tym kremowym sosie mamy słodką śmietankę. Należy ją zatem zamienić na nietłuste mleko (0,5%) z dodatkiem masła (wystarczy mała łyżeczka). Mleko zgęstnieje na patelni nieco później niż gęsta śmietana, ale przybierze konsystencję sosu. 

W tej wersji pozbądź się również ziemniaków. Są bardzo tuczące, zwłaszcza w połączeniu z sosem. Zamiast nich dodaj pieczone warzywa: marchewkę, pietruszkę i dynię lub całkowicie zrezygnuj z dodatków. Możesz także ugotować w wodzie fasolkę szparagową – jest jedynym z najbardziej dietetycznych warzyw strączkowych. Jest bardzo zdrowa i przede wszystkim syta.

Tagi: