Łosoś z kaparami w sosie maślanym na bazie białego wina
pixabay.com
Łosoś z kaparami – składniki
2 dzwonka lub filety z łososia po 200 g każdy (najlepiej ze skórką),
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
4 łyżki kaparów,
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz,
50 g masła,
oliwa extra vergine,
50 ml białego wytrawnego wina lub 3 łyżki octu winnego.
Przygotowanie łososia z kaparami
Opłucz łososia i sprawdź, czy nie ma ości. Jeśli są, należy je usunąć. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą z oliwek. Podgrzej patelnię i smaż łososia na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Odwróć i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple.
Na patelnię po łososiu wlej białe wino lub ocet winny i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kapary, masło i gotuj 1-2 minuty lub do zgęstnienia sosu. Dodaj pietruszkę i podawaj razem z łososiem.
Tagi:
Powiązane
Nigdy o tym nie zapominam, gdy wyrabiam mięso na mielone. 1 dodatek gwarantuje, że wchodzą idealnie mięciutkie
To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos
Ta bardzo zdrowa ryba jest niedoceniana przez Polaków. Trudno w 1 zdaniu wymienić jej wszystkie zalety
Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki
Pierogi w trzech kolorach to hit u mnie w domu. Goście podziwiają i błagają o przepis
Jak dużo wiesz o ogórkach? Wynik 10/10 zdobędzie tylko garstka osób
Najnowsze
Przestałam dodawać mąkę do placków z cukinii. Ten składnik sprawił, że są 100 razy bardziej puszyste
Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę
Szatkuję kapustę i przykrywam ją mięsem mielonym. Wszystkie gołąbki mogą się przy tym schować
Weź masło i wbij w nie ząbki czosnku. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu
Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego
Rozbij kawałek schabu i zawiń w niego plasterek sera. Zapomnisz o schabowych
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować
Pokrój młodą kapustę i włóż ją do pieca. Tylko 2 dodatki i oszalejesz z zachwytu
Polecane
Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój
Nie smażę już klasycznych kotletów schabowych. Te roladki smakują mi 100 razy bardziej
Domowe krakersy z pietruszką to ostatnio hit w moim domu. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem
Żadna mąka, najlepsze placki ziemniaczane zrobisz bez niej. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Biorę surowe ziemniaki, ser i zawijam wszystko w boczek. Rodzina błaga o więcej
Kalarepę pokrój w słupki i włóż do pieca. Nie uwierzysz, jakie to pyszne
Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis
Wypróbowałem przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku. Do tej pory nie wymyślono lepszego
Biorę pierś z kurczaka, białą fasolę i robię taką potrawkę, że wszyscy się oblizują
Popularne
To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę
Ile możesz jeść jajek tygodniowo? Zależy, ile masz lat
Ten napój to plaster na jelita. Pijąc codziennie zregenerujesz swój organizm i wzmocnisz odporność
Najlepsza ryba, a Polacy prawie jej nie znają. Jest najzdrowsza i tania
Jeśli zobaczysz tę rybę w sklepie, bierz w ciemno. Jest tania, zdrowa i pyszna
Ten domowy koktajl spala tłuszcz z brzucha w tydzień. Efekt jak po liposukcji
Już teraz zetnij pędy sosny, zimą sobie podziękujesz. Zrobisz z nich pyszny syrop na przeziębienie
Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb
Ceny rzepaku na europejskiej giełdzie w górę. Inwestorzy mają słuszne obawy