Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Show-biznes od kuchni > Makłowicz o wielkanocnym menu Polaków. Padły mocne słowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.04.2022 15:38

Makłowicz o wielkanocnym menu Polaków. Padły mocne słowa

Makłowicz o wielkanocnym jadłospisie Polaków. Padły mocne słowa
TRICOLORS/East News, canva/muchomor

Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube skrytykował menu wielkanocne Polaków. Wyjaśnił również, skąd wzięła się tradycja obficie zastawionego stołu. Co znany krytyk kulinarny proponuje zamiast tradycyjnych potraw?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, wszyscy przygotowują już tradycyjne potrawy świąteczne na Wielką Niedzielę, jak pieczeń drobiowa, schab ze śliwką, zimne nóżki, pasztet z królika. Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoimi spostrzeżeniami na temat naszego jadłospisu w święta, padły mocne słowa.

Robert Makłowicz o wielkanocnym menu Polaków

Robert Makłowicz, na jednym ze swoich programów na youtube.pl, podzielił się z fanami swoim podejściem do tradycyjnych, wielkanocnych potraw.

- Nasze tradycyjne, wielkanocne menu, zwłaszcza te wielkoniedzielne, wydaje mi się boleśnie i monotonnie mięsne- powiedział Robert Makłowicz.

Makłowicz wyjaśnił również, skąd wziął się zwyczaj jedzenia w Wielkanoc głównie mięsnych potraw. W dawnych czasach poszczono o wiele bardziej, niż obecnie, dlatego też po kilku tygodniach bezmięsnych i skromnych posiłków, Polacy bardzo chętnie świętowali Wielkanoc przy obficie zastawionym stole.

- Ważne by było dużo zieloności. Mięsne menu wydaje mi się nużące, więc ziół, które są już dostępne nie zabraknie - podkreślił Robert Makłowicz.

Robert Makłowicz promuje wegetariańskie dania na Wielkanoc

Znany krytyk kulinarny w swoim programie zaproponował dwie potrawy, które sam bardzo lubi. Jest to krem z bobu z rzeżuchą i Torta Pasqualina, czyli pochodzące z Włoch ciasto z wytrawnym nadzieniem.

- To wytrawne ciasto wielkanocne, pochodzące z Włoch, z Genui. Robi się je trochę jak na makaron, tylko grubsze. Gotowe ciasto nadziewa się posiekanymi liśćmi rukoli, szpinaku, boćwiny i co tam jeszcze uda się znaleźć. Na koniec wbija całe jajka, które podczas pieczenia zastygają i robią się na twardo - objaśnił Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube

Niektóre potrawy mięsne można zastąpić lżejszymi, wegetariańskimi zamiennikami, które smakują równie dobrze, a są o wiele lżejsze. Przykładem takiego dania może być np. pasztet z soczewicy lub z suszonych pomidorów, który jest rewelacyjny w smaku.

Torta Pasqualina

Źródło zdjęcia: canva/ Oleksandr Prokopenko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps; Noizz; YouTube/Robert Makłowicz