Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.03.2023 14:44

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie

żurek
canva/trutenka

Gotujesz żurek? Dopraw go niewielką ilością octu. Płyn wzmocni smak, aromat i doda charakterystycznej, kwaskowatej nuty. Żurek koniecznie dopraw również suszonym majerankiem i ugotuj go na wędzonce. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.

Żurek. Kultowe danie na Wielkanoc

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie smakuje obłędnie. Niekiedy jednak zakwas przyrządzony samodzielnie może się zepsuć, a na przygotowanie nowego już nie ma czasu. Niekiedy też zakwas nie jest bardzo wyraźny, przez co żurek jest dość delikatny.

Żurek musi być kwaskowaty z wyczuwalną nutą wędzonki, czosnku i suszonego majeranku. Najlepsi kucharze do wywaru dodają ocet winny, który podkreśla smak całej potrawy. Żurek nie jest octowy. Jest bardzo wyraźny, kwaśny i pełen aromatu.

Wielkanocny żurek podany w specjalnym chlebie z dodatkiem kiełbasy i jajek na twardo jest doskonałą propozycją na uroczyste śniadanie, czy kolację. Domowy, wyraźny żurek nie ma sobie równych.

Lepiej tego nie mów przy kasie w Biedronce. Wielu tak zrobiło i teraz żałuje

Wlej 2 łyżki octu do żurku. Efekt zachwyci każdego

Żurek zakwasisz octem winnym. Wystarczą 2 łyżki płynu na 1- 1,5 l wywaru, aby wielkanocna zupa była wyraźna w smaku. Zakwaszanie żurku octem to trik najlepszych kucharzy na wydobycie doskonałego aromatu. 

Żurek zakwasisz również sokiem z cytryny lub wodą z kiszonych ogórków. Smak będzie się nieco różnił od oryginalnej receptury, jednak wywar także nabierze mocy. Najlepszy efekt uzyskasz jednak, kiedy dodasz ocet.

 

Jak doprawić żurek? Będzie smakował obłędnie

Najlepszy smak żurku uzyskasz, kiedy ugotujesz go na wędzonce. Kawałek boczku lub żeberek wędzonych sprawdzi się doskonale. Wywar ugotuj z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku.

Nie zapomnij również o warzywach rosołowych i solidnej porcji suszonego majeranku. Zioło jest absolutnie niezbędne, aby wydobyć z żurku to, co najlepsze. Gotową zupę podaj z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

Ugotuj wielkanocny żurek według przepisu Anny Dymnej. Smakuje wyśmienicie. Na święta przygotuj także galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Alternatywa dla zimnych nóżek zachwyci każdego.

żurek.jpg
canva/Dar1930