Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na kultowy sernik z brzoskwiniami

Najlepszy przepis na kultowy sernik z brzoskwiniami

Kultowy sernik z brzoskwiniami
canva/ola_p

Ciasta z sera są jednymi z najbardziej popularnych wypieków. Nikt nie oprze się delikatnej masie z dodatkiem przyjemnie słodkiej bezy. Do wypieku dodajcie brzoskwinie, a sernik stanie się orzeźwiający. Wypróbujcie koniecznie ten wspaniały przepis.

Wyjątkowe ciasta z bezową pianką są wysoko na liście faworytów u wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć wyborny sernik z rosą czy szarlotkę z tym delikatnym wykończeniem. Tym razem podpowiadamy jak z sernika uczynić naprawdę wyśmienity pokaz sztuki kulinarnej. Dodatek słodkich brzoskwiń doskonale uzupełni smak sera i jajecznego puchu.

Przepis na wyśmienity sernik z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej

  • 250 g zimnego masła

  • 3 żółtka

  • pół szklanki cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Dodatkowo potrzebne będą:

  • 3 białka (zostaną po zrobieniu ciasta)

  • 1 puszka 800 g brzoskwiń w syropie

  • 1/3 szklanki cukru do bezy

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie kruchego ciasta:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Miksujemy przy pomocy miksera lub rozcieramy palcami, do czasu aż uzyskamy drobne okruszki.

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ciasta. Wyrabiamy masę, zagniatając wszystkie składniki na jednolitą kulę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części — jedną umieszczamy w lodówce, druga w zamrażalniku.

Przygotowanie masy serowej i bezy:

Twaróg mieszamy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą. Dodajemy wybrany aromat oraz jaja. Następnie wsypujemy budyniowy proszek i ponownie dokładnie łączymy ze sobą składniki.

W misce ubijamy odłożone wcześniej białka. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy jeszcze przez około 2 minuty — piana powinna wyjść gęsta i błyszcząca.

Przygotowanie sernika i jego pieczenie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Prostokątną formę o wymiarach 25 × 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim spód formy.

Wykładamy na nie masę serową. Połówki brzoskwiń odsączamy i kroimy je w cienkie plasterki. Układamy je na serze, a następnie przykrywamy je pianą z białek. Wierzch pokrywamy starta na tarce ciastem wyjętym z zamrażalnika.

Sernik pieczemy przez 45 minut, a następnie przykrywamy go folią aluminiową. Pozostawiamy je we włączonym piekarniku jeszcze na 10 minut. Gotowy wypiek studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Sernik  z brzoskwiniami skusi każdego
Sernik z brzoskwiniami skusi każdego

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram