Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 21.09.2022 21:53

Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne

powidła śliwkowe
Canva / AD077

Jakub Kuroń podzielił się swoim niezwykłym przepisem na powidła śliwkowe. Co sprawia, że w jego wydaniu ten przetwór jest tak wyjątkowy? Kucharz ten łączy śliwki z czekoladą i cynamonem. Brzmi pyszne? To sprawdźcie jak smakuje.

Powidła według Jacka Kuronia są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wymagają długiego gotowania i mieszania- te powidła przygotujesz w piekarniku. Jego przepis wprost nie ma sobie równych.

Przepis na niezwykłe powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek

  • 220 g cukru

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 2 kopiaste łyżeczki cynamonu

Jak przygotować przepyszne powidła w piekarniku

Owoce na powidła śliwkowe umyj i poprzekrawaj na połówki. Z połówek pousuwaj pestki. Przełóż śliwki do dużego naczynia lub garnka.

Przygotowane owoce zasyp szklanką cukru. Dodaj połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki cynamonu. Masę na powidła śliwkowe starannie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Powidła śliwkowe wyłóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3,5 godziny. Po upływie tego czasu gotowe powidła zamieszaj.

Powidła śliwkowe porozkładaj do wyparzonych i suchych słoików. Przetwory możesz przechowywać przez 1 miesiąc. Jeśli planujesz rozkoszować się nimi dłużej, wypełnione i dobrze zakręcone słoiki zapasteryzuj. Z przetworów na zimę polecamy ten dżem z pigwy. Czy znasz pyszne połączenie cukinii i cytryny?

Canva / poplasen
Canva / poplasen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.fakt.pl