Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowe i pyszne flaczki wołowe w pomidorach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.12.2021 01:00

Nietypowe i pyszne flaczki wołowe w pomidorach

flaczki w pomidorach
canva/zbg2

Flaczki są jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotuje się je na rosole, dodaje sporo warzyw i przypraw, dzięki którym zyskują głęboki smak. Dziś zapraszamy was na nietypowe i pyszne flaczki wołowe w pomidorach. Są jeszcze pełniejsze smakowo i pożywniejsze, a do tego wartościowsze.

Choć nie każdy skusi się na flaczki, to jednak ci, co już ich spróbowali, chętnie do nich wracają. Ta zupa z dodatkiem podrobów jest bowiem nie tylko pożywna, ale też smaczna. Dodatek pomidorów doskonale podkręca jej smak. Zupa staje się też gęściejsza, więc nie koniecznie potrzebuje już zasmażki. Także same plusy.

Nietypowe i pyszne flaczki wołowe w pomidorach

Składniki:

  • 50 dag oczyszczonych, parzonych flaków wołowych

  • 50 dag wołowiny na rosół

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 cebula

  • 2 pietruszki

  • 1 łyżka masła

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka mąki

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • majeranek

  • tymianek

  • imbir

  • mielona papryka

  • sól

Przygotowanie flaczków

Flaczki opłucz, zalej wodą, zagotuj, gotuj kilka minut, odcedź. Ten sam zabieg powtórz jeszcze 2-3 razy, dzięki niemu pozbawisz flaczki nieprzyjemnego zapachu.

Wołowinę opłucz, zalej ok. 1,5 l zimnej wody. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Usuń szumowinę, gotuj 30 minut. Dodaj jedną obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę oraz sól. Gotuj jeszcze ok. 30 minut. Do rosołu włóż obgotowane flaczki i gotuj je ok. 30 minut, aż będą miękkie. Z wywaru wyjmij wołowinę i warzywa.

Surową marchewkę i pietruszkę oczyść, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Przesmaż je na maśle, dodaj posiekany czosnek, smaż kilka minut.

Warzywa oprósz mąką i papryką, chwilę przesmaż. Rozprowadź częścią rosołu, wymieszaj, wlej do flaczków. Dodaj też pomidory z puszki i koncentrat. Gotuj 10 minut.

Do flaczków dodaj pokrojoną wołowinę. Flaczki dopraw do smaku majerankiem, tymiankiem, imbirem i solą. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem. Po inne przepisy na flaczki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na tradycyjne flaczki, a także na flaczki z żołądków drobiowych.

pomidory z puszki
pomidory z puszki

Źródło: canva/haha21

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smacznapyza.blogspot Zapraszamy na nasz Instagram