Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych
Adam Moskal
Adam Moskal 09.03.2022 01:00

Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych

Gołąbki bez sosu
canva/pilipphoto, Getty Images

Dla wielu gołąbki z ryżem i mięsem są niezastąpione, lecz czasem warto dać szansę nowym smakom. Dzisiaj pokazujemy przepis na gołąbki, w których nie ma mięsa, a zamiast niego postawiono na kaszę gryczaną i ziemniaki. Wywodząca się z Mazur receptura zachwyca także pysznym śmietanowym sosem, którym polewa się gotowe danie.

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną mogą ucieszyć szczególnie ludzi, którzy nie przepadają za intensywnie mięsnym i pomidorowym smakiem klasycznej wersji. W tym wydaniu ich nie uświadczysz.

Jeśli nie jesz mięsa, zmodyfikuj nieco poniższą listę i wykreśl z niej smalec. Zamiast smalcu wykorzystaj zwykły olej roślinny lub masło. W przypadku bulionu użyj gotowanego na warzywach i grzybach.

Przepis na gołąbki z ziemniakami i kaszą

Składniki:

  • 1 kapusta

  • 1 kg ziemniaków

  • szklanka kaszy gryczanej

  • 5 cebul

  • 2 suche bułki

  • 100 ml mleka

  • 2 szklanki bulionu

  • 1 szklanka śmietany

  • smalec

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Umyj kapustę, usuń jej wierzchnie liście i wytnij głąb. W dużym garnku umieść dużo osolonej wody i wsadź do niej kapustę. Postaw garnek na gazie i gotuj jego zawartość przez 20 minut, po czym odrywaj miękkie liście.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. 3 cebule obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu na złoty kolor. Wrzuć je do ziemniaków. Namocz bułki w mleku. Przepuść przez maszynkę do mięsa kaszę wraz z bułkami. Zmielone produkty połącz z ziemniakami i dopraw pieprzem.

Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Duże naczynie żaroodporne wyłóż wierzchnimi liści i połóż na nich gołąbki. Zalej je bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę. 2 pozostałe cebule posiekaj i podsmaż, zalej śmietaną z odrobiną cukru i duś kilka minut. Gołąbki podawaj polane sosem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia sposób na szybkie obieranie ziemniaków.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki  

Zapraszamy na nasz Instagram