Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasztet gryczany z pieczonych warzyw
Małas Karolina
Małas Karolina 25.04.2021 02:00

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw
pixabay.com

Jeżeli musicie zrezygnować z glutenu w swojej diecie, ale macie ochotę na coś wytrawnego i sycącego, to wypróbujcie przepis na ten pasztet z pieczonych warzyw i kaszy gryczanej. Chociaż jego przygotowanie będzie wymagał poświęcenia odrobiny czasu i pracy, efekt zadowoli wszystkich, nawet tych wymagających i rozeznanych w smakach wegańskich pasztetów.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw najlepiej przygotowywać w foremce na keks, dzięki temu łatwiej będzie go przechowywać i kroić, gdy nadamy mu prostokątny kształt.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: składniki

  • 100 g kaszy gryczanej

  • ½ szklanki zielonej soczewicy 

  • 200 g pieczarek

  • 2 marchewka 

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula 

  • 1/4 korzenia selera

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/3 łyżeczki oregano

  • 1/3 łyżeczki kolendry 

  • olej roślinny

  • sól i czarny pieprz.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: przygotowanie

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 3-4 cm. Oczyszczamy pieczarki, większe sztuki dzieląc na kawałki, a  cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa i pieczarki wrzucamy do dużej miski i obtaczamy w soli, czarnym pieprzu i kilku łyżkach oleju.

Wykładamy wszystko na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku aż do osiągnięcia miękkości (ok. 45 minut). Wyciągamy blachę z piekarnika, posypujemy wszystko mieszanką przypraw, a następnie pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Zieloną soczewicę gotujemy, aż stanie się miękka, czyli przez ok. 25 minut. Do ugotowania ½ szklanki soczewicy potrzebujemy ok. 700 ml wody. 

Kaszę gryczaną gotujemy aż do osiągnięcia miękkości, czyli przez ok. 15-20 minut. Do ugotowania 100 g kaszy będziemy potrzebowali ok. 200 ml wody.

Kaszę i soczewicę odcedzamy, studzimy przez ok. 10 minut i przesypujemy do blendera. Dodajemy pieczone warzywa i pieczarki, a następnie wszystko blendujemy na gładką masę.  

Do masy dodajemy ocet i 2 łyżki oleju roślinnego. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do nasmarowanej olejem keksówki. Wyrównujemy wierzch pasztetu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Pieczemy nasz pasztet gryczany przez 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw: porady

Smak pasztetu gryczanego możemy wzbogacić, dodając 2 łyżki masła orzechowego do masy, a następnie drobno posiekane orzechy włoskie, by nadać mu tekstury.

Po zblendowaniu składników można dodać do pasztetu kilka garści suszonej żurawiny. 

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw będzie dobrze smakował na drugi (lub trzeci) dzień po przyrządzeniu, jeżeli jego plastry podsmażymy na patelni.

Tagi: