Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Piorunująco skuteczny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody

Piorunująco skuteczny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody

Przygotowanie gołąbków
canva/Dar1930

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Niestety ich przygotowanie wymaga sporo czasu i często z nich z tego powodu rezygnujemy. Możemy ten proces jednak przyspieszyć. Wystarczy, że skorzystamy z piekarnika lub zamrażalnika.

Receptury na gołąbki, która wam dotychczas polecaliśmy, w większości przypadków obejmowały obgotowywanie kapusty. I choć przepisy siostry Anastazji i Magdy Gessler pozwalają przygotować wspaniałe gołąbki, polecamy, by skorzystać z małej modyfikacji, która znacząco ułatwi przygotowanie dania.

Niezawodne patenty, które pomogą przygotować gołąbki bez wysiłku

Jednym z rozwiązań, na jakie możemy się zdecydować, jest włożenie kapusty do zamrażalnika. Zostawiamy ją tam 24 godziny, a następnie rozmrażamy. Liście staną się elastyczne i powinniśmy móc bez wysiłku je oddzielić.

Jeżeli jednak nie mamy wystarczającej ilości miejsca w zamrażalniku albo nasza kapusta jest wyjątkowo duża, możemy skorzystać z innego patentu, który też będzie pomocny w przyspieszeniu procesu przygotowania gołąbków. Zamiast garnka z gorącą wodą możemy użyć piekarnika i rękaw do pieczenia.

Wystarczy, że nastawimy w nim temperaturę 200 stopni Celsjusza i włożymy do niego zawinięta w rękaw kapustę. Po 30 minutach liście będą same odchodziły. Sekretem tego triku jest para wodna, która delikatnie podgotowuje kapustę i ułatwia rozdzielanie liści.

Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest nagrzany piekarnik, który można od razu wykorzystać, by upiec gołąbki. Podczas opiekania warzywa zdążymy przygotować farsz. Będziemy zatem potrzebowali jedynie chwili, by nieco ostudzić liście i zapobiec poparzeniom przy ich zawijaniu.

Jeśli nie mamy możliwości, by użyć z piekarnika lub zamrażalnika to przy odrobinie wprawy poradzimy sobie, korzystając z rady Karola Okrasy. Kucharz wybiera zazwyczaj luźną główkę kapusty i zdejmuje liście, które następnie sparza wrzątkiem, by łatwiej było w nie zawijać farsz. Sprawdźcie koniecznie jego przepis na gołąbki z sosem.

Faszerowana kapusta
Faszerowana kapusta jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram