Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Połącz 3 składniki i wylej na skrzydełka. Prostszej marynaty nie wymyślisz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.05.2023 19:21

Połącz 3 składniki i wylej na skrzydełka. Prostszej marynaty nie wymyślisz

skrzydełka w marynacie
canva/los_angela

Skrzydełka kurczaka to już klasyka grilla. Niektórzy jednak nie decydują się na ich przygotowanie, bo nie wiedzą, czym je doprawić. Marynatę do skrzydełek można jednak sporządzić z zaledwie 3 składników. Wypróbujcie nasz przepis, a z pewnością się do nich przekonacie. 

Najlepsze skrzydełka są soczyste i pełne smaku

Tajemnicą udanych skrzydełek z grilla jest ich odpowiednie doprawienie i pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy, to zawsze warto użyć soli i pieprzu, a także papryki słodkiej i ostrej. Smak skrzydełek doskonale podkręci też czosnek. My jednak proponujemy prostą i szybką marynatę, która sprawdza się naprawdę dobrze. 

Wsyp 2 łyżki i zalej szklanką wrzątku. Dietetyk uznał ten napar za jeden z najzdrowszych

Najszybsza marynata do skrzydełek na grill

Składniki na marynatę do 1 kg skrzydełek:

  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

opcjonalnie:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
     

Jak przygotować skrzydełka na grill?

Skrzydełka oczyść z pozostałości piór, dokładnie opłucz i osusz. Jeśli chcesz możesz je podzielić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko na 3 części. Przekrawaj je wtedy ostrym nożem w stawach. Najmniejszą część skrzydełek możesz wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. 

Połącz musztardę, miód i sos sojowy. Przygotowaną marynatą polej skrzydełka i dokładnie je przemieszaj. Jeśli wolisz mocniej doprawione mięso, oprósz wcześniej skrzydełka solą, pieprzem i ostrą papryką, a do marynaty dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. 

Tak przygotowane skrzydełka w zamkniętym naczyniu wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kładź je na ruszcie nie bezpośrednio nad żarem, lecz nieco z boku. Dzięki temu upieką się w środku, bez spiekania z wierzchu. Piecz je ok. 30 minut, co jakiś czas obróć. 

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kaszankę z grilla, a także na marynatę do karkówki