Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Policzki wołowe przepis Okrasy - lepszych nie jadłeś
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2021 01:00

Policzki wołowe przepis Okrasy - lepszych nie jadłeś

Policzki wołowe przepis Okrasy
canva/Максим Крысанов

Policzki wołowe przepisu Okrasy to niezwykle delikatne mięso duszone z warzywami w czerwonym winie. Danie doprawione kardamonem, goździkami, cynamonem i rozmarynem ma niezwykły smak i aromat, a mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na policzki wołowe przepisu Okrasy.

Policzki wołowe to pomysł na obiad jak z najlepszej restauracji. Policzki wołowe to danie bardzo wykwintne o wyraźnym smaku wina, warzyw i przypraw. Policzki są jednym z najdelikatniejszych mięs, ponieważ duszone w aromatycznym sosie wprost rozpływają się w ustach.

Policzki w ciemnym, aromatycznym sosie, doskonale komponują się z ziemniaczanym puree, puree z dyni, kalafiora, marchewki oraz blanszowanymi warzywami. Policzki świetnie łączą się również z zasmażanymi buraczkami i chrzanem. Sekretem doskonale przygotowanych policzków jest długi proces duszenia w czerwonym winie dobrej jakości.

Przepis na policzki wołowe przepisu Okrasy

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1,5 kg policzków wołowych

  • 1,2 l wytrawnego, czerwonego wina

  • kawałek selera

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • cebula czerwona

  • 4 liście laurowe

  • 5 goździków

  • 5 ziaren kardamonu

  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

  • 50 g słoniny

  • łyżka cukru

  • 2 łyżki masła

  • laska cynamonu

  • pół łyżeczki kolendry

  • pieprz, sól

  • 3 łyżki mąki pszennej

Jak przygotować policzki wołowe przepisu Okrasy?

Policzki wołowe oczyść, następnie oprósz pieprzem i mąką. Pół kawałka słoniny pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż powstaną skwarki, dodaj policzki wołowe i obsmaż z każdej strony do momentu uzyskania brązowego koloru.

Marchewkę, seler, pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek i cebulę posiekaj. Warzywa korzeniowe obtocz w mące i obsmaż na drugim kawałku roztopionej słoniny. Dodaj liście laurowe, goździki, rozmaryn, kardamon, cynamon i smaż, aż warzywa będą lekko miękkie.

Na patelnię przełóż mięso, obsmaż z warzywami, następnie przełóż do garnka, wlej szklankę wina, wymieszaj, następnie dolej resztę wina i duś pod przykryciem przez 3 godziny.

Wyjmij mięso, warzywa przeciśnij przez sito. Na patelni rozpuść masło, dodaj sos i gotuj, aż się zredukuje.

Smacznego.

Tagi: Sos Wołowina