Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone
Monika Dec
Monika Dec 06.08.2021 02:00

Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone

Projekt bez tytułu - 2021-08-06T161538.733
canva/Elena_Danileiko

Kotlety mielone to popularne danie, które często gości na naszych stołach. Zastanawiasz się, co zrobić, żeby były one idealnie soczyste i puszyste? Doskonałym pomysłem jest dodanie do nich startej cukinii. Podajemy przepis na obłędne kotlety mielone.

Kotlety mielone należą do największych obiadowych klasyków. Warto nieco zmodyfikować nieco tę popularną potrawę, dodają do niej startą cukinię. Warzywo sprawi, że mielone staną się idealnie puszyste i soczyste, a przy okazji nieco podkręcą ich smak. Podajemy przepis na nieco zmodyfikowaną wersję uwielbianych kotletów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 850 g mięsa mielonego

  • 250 g cukinii

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • łyżeczka suszonego oregano

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oleju, a następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę razem je podsmażaj. Zetrzyj cukinię na tarce o większych oczkach. Dodaj ją do zeszklonej cebuli wraz z posiekaną natką pietruszki i suszonym lub świeżym oregano. Dopraw masę solą i pieprzem i smaż przez około 5 minut.

Zmiel mięso i połącz z zawartością patelni z cukinią, dodaj jajko, bułkę tartą i dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po obsmażeniu ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

Danie podawaj np. z pieczonymi ziemniakami (ciekawy przepis znajdziesz tutaj) oraz ulubioną surówką np. z selera).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: