Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.08.2022 13:06

Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

gołąbki po kaszubsku
canva/peredniankina

Przedstawiamy przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu, który stanowi w zasadzie całe gołąbki. Kaszubskich gołąbków nie zawija się w liście kapusty, tylko posiekane warzywo miesza się z mielonym mięsem i kilkoma składnikami, a z masy formuje się duże kotlety. Bez zbędnego parzenia liści kapusty i zawijania.

Gołąbki w liściach kapusty lubią chyba wszyscy, tylko sporo przy nich pracy. Kapustę trzeba bowiem najpierw sparzyć, by uelastycznić jej liście, a potem zawinąć w nie farsz. Przyrządzenie klasycznych gołąbków wymaga więc trochę czasu i zręczności.

Tym, którzy chcą przygotować gołąbki szybciej i bez problemów polecamy gołąbki po kaszubsku. Farsz do nich, a w zasadzie całe gołąbki robi się nie tylko z mielonego mięsa, ale też marchewki, pietruszki, cebuli i posiekanej kapusty. Uformowane gołąbki, które wyglądają niczym mielone kotlety, obsmaża się, a potem dusi w sosie pomidorowym. Proste, prawda?

Przygotowanie gołąbków po kaszubsku

Składniki:

  • 2 cebule

  • olej

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 główki młodej kapusty lub kapusty włoskiej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 2/3 szklanki tartej bułki

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • mąka do obtoczenia

  • 2 szklanki bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie farszu na gołąbki po kaszubsku

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju, przestudź. Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.

Przygotowane warzywa, jajka i tartą bułkę dodaj do mielonego mięsa. Wyrób masę, dopraw ją do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Z masy na gołąbki formuj spore kotlety. Każdy obtocz w mące. Gołąbki obsmaż na patelni z olejem.

W garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego przecier pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Mąkę lekko zrumień na maśle, rozprowadź częścią płynu, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.

Do przygotowanego sosu włóż obsmażone gołąbki. Gotuj je na niedużym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki z mięsem i kalafiorem, a także na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.

poszatkowana kapusta
canva/Ikostudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: