Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny

Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny

Baba wielkanocna z szafranem
canva/AlexRaths

Baba wielkanocna z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Pełna smaku odsłona przygotowana według przepisu z 1913 roku zachwyci każdego łasucha. Swój piękny kolor i aromat wypiek zawdzięcza dodatkowi szczypty szafranu. Musicie choć raz spróbować.
 

Przepis na babę wielkanocną z 1913 roku

Niezapomniany smak i zapach wypieku wielkanocnego zapewni szafran. Choć przyprawa do najtańszych nie należy, warto ją nabyć i wypróbować. Gwarantujemy, że dawno tak smacznej baby drożdżowej nie jedliście.

Składniki:

  • 1 jajo
  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży piekarniczych
  • 70 g cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • szczypta nitek szafranu
     
Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

Jak zrobić pyszną babę wielkanocną? Dodatek szafranu wzbogaci jej smak

Szafran zalewamy odrobiną wrzątku lub spirytusu i odstawiamy na 3 godziny. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim 100 g mąki. Gdy całość ostygnie, ale wciąż będzie ciepła, wkruszamy drożdże.

Dodajemy też 5 żółtek oraz pianę ubitą z białka z jednego jaja. Wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Dodajemy 300 g mąki, cały cukier oraz wywar z szafranu, po czym zagniatamy ciasto przez pół godziny.

Gdy masa zacznie odchodzić od dłoni, wlewamy stopione masło i kontynuujemy wyrabianie jeszcze przez 20-30 minut. Ponownie przenosimy masę w ciepłe miejsce, by podwoiła swoją objętość. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.

Czekamy, aż masa wypełni niemal całą formę, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Babę wielkanocną pieczemy 40-50 minut. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy.

Jak podać babę wielkanocną?

Wystudzony wypiek można oprószyć cukrem pudrem. Niektórzy dekorują też babę polewą czekoladową lub prostym lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Polecamy też wersję bezjajeczną lukru królewskiego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne wypieki. Szczególnie polecamy sprawdzony patent na paschę. Być może też spodoba wam się receptura na doskonały sernik z dodatkiem ziemniaków.

Baba wielkanocna z szafranem jest pyszna.png
canva/TeresaKasprzycka