Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pudding ryżowy z cynamonem
Marciszyn Iga
Marciszyn Iga 06.05.2021 02:00

Pudding ryżowy z cynamonem

Pudding ryżowy
pixabay.com

Czym jest pudding?

Pudding to dość umowna nazwa dla tego deseru, ponieważ przyjmuje się z definicji, że pudding to potrawy, których składniki nie są ze sobą mocno zwarte. Mogą to być zarówno dania obiadowe jak i dania deserowe. Gotowane bądź pieczone. Puddingi są bardzo charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej.

Czym jest Arroz con leche?

Arroz con leche, to jeden najpopularniejszych w Hiszpanii deserów. Kojarzony jest raczej z jej północnymi regionami, ale ze względu na to, jak łatwy jest do przyrządzenia, rozprzestrzenił się też na inne regiony, a nawet inne kraje i bez wątpienia konkurować może z puddingami ryżowymi, które spotkać możemy na sklepowych półkach.

Arroz con leche gotuje się najczęściej z dodatkiem skórki z cytryny i świeżego cynamonu, których aromat odgrywa główną rolę w smaku deseru.  Ponadto przygotowywać go można z dodatkiem mleka lub wody.

Pudding ryżowy z cynamonem przepis

By przygotować ten deser, potrzebnych jest naprawdę niewiele składników. Z pewnością większość  z nich masz w domu, najpewniej Twoje zakupy będą musiały obejmować świeży cynamon, który u nas raczej pojawia się jako przyprawa niż w postaci lasek cynamonowych. W tym przypadku, nawet jeśli jest trochę trudniej dostępny warto go poszukać, ponieważ nadaje deserowi wyrazisty, aromatyczny smak.

Składniki:

  • 25 g masła

  • 1 litr mleka

  • 100 g ryżu krótkoziarnistego ( np. ryż hiszpański)

  • szczypta soli

  • 1 laska cynamonu

  • 30 g cukru

  • mielony cynamon do dekoracji

Przygotowanie:

  • W garnku roztopić masło. Dodać do niego mleko, ryż, sól i laskę cynamonu. Całość zagotować.

  • Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować dalej bez przykrycia przez około 40 minut, mieszając co jakiś czas łyżką.

  • Pod koniec gotowania dodać cukier i wymieszać, by się rozpuścił.

  • Po rozpuszczeniu cukru zdjąć garnek z palnika, nałożyć pudding do miseczek i posypać cynamonem.

By jeszcze bardziej upodobnić swój pudding do tradycyjnego hiszpańskiego deseru, do gotującego się mleka z ryżem możesz zetrzeć skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy, uprzednio wyparzając owoc.

Pudding ryżowy z cynamonem i jabłkami

Jeśli myśląc o deserze z dodatkiem cynamonu, od razu na myśl przychodzą ci jabłka, pudding z takimi dodatkami też jest możliwy. Takie przyrządzenie go to deser na miarę prawdziwej jesieni! Pudding możesz przyrządzić także z dodatkiem innych owoców np. owoców, na które aktualnie jest sezon.

Składniki:

  • 250 g ryżu

  • 600 ml mleka

  • 40 g cukru

  • laska cynamonu

  • jabłko

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżka masła

undefined

Przygotowanie:

  • Ryż wsypać do garnka i zalać mlekiem. Dodać do niego cukier oraz laskę cynamonu. Gotować całość na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż wchłonie mleko, ale jednocześnie będzie al dente.

  • Podczas gotowania się ryżu, jabłko umyć, obrać i pokroić w drobne cząstki.

  • W małym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone cząstki jabłka, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i łyżkę cukru. Dusić do zmięknięcia jabłka.

  • Ugotowany pudding przełożyć do miseczek lub małych słoiczków i na jego wierzchu położyć jabłka.

Tagi: