Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Risotto pomidorowe z gorgonzolą
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:49

Risotto pomidorowe z gorgonzolą

risotto pomidorowe
pixabay.com

Risotto pomidorowe z gorgonzolą

Sycące, gęste, kremowe, mocno pomidorowe. Z gorgonzolą i parmezanem, na maśle, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, zwykłych i suszonych. Pyszne!

Risotto z pomidorami

Risotto jest jednym z popularniejszych dań kuchni włoskiej. Przygotowywany na różne sposoby, z rozmaitymi dodatkami, w wersjach wegetariańskich i mięsnych cieszy się popularnością na całym świecie. Najczęściej podawane jako danie obiadowe lub kolacja, ale co ciekawe, we Włoszech traktowane jest jako danie pierwsze, poprzedzające danie główne, zamienne np. z zupą.

Zdecydowanie zapomnijmy o przygotowaniu risotto z ryżu najłatwiej dostępnego w polskich sklepach, czyli długoziarnistego czy parboiled. Sekretem pysznego risotto jest jego odpowiednia konsystencja, gęsta, raczej papkowata, a żeby uzyskać taki efekt konieczne jest użycie odpowiedniego rodzaju ryżu. Ziarenka muszą być okrągłe, krótko lub średnioziarniste. Najlepiej sprawdzi się tutaj arborio. Prawdziwe, klasyczne risotto podlewamy dobrej jakości gorącym bulionem i białym wytrawnym winem. Alkohol nie jest obowiązkowym dodatkiem, zdecydowanie jednak podkręca smak i aromat potrawy. Można zastąpić go octem lub całkiem z niego zrezygnować.

Przepis na kremowe risotto pomidorowe z gorgonzolą

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto np. arborio, baldo, carnaroli lub inny

  • 1 cebula

  • Ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku

  • 2-3 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego)

  • ½ szklanki białego wina

  • ½ szklanki tartego parmezanu

  • 50 g sera gorgonzola w kawałkach

  • 1 łyżka masła

  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano

  • Opcjonalnie: świeża bazylia, świeży tymianek

  • 50 g pomidorków koktajlowych

  • 1 duży pomidor pozbawiony skórki

  • 5 sztuk pokrojonych pomidorów suszonych razem z zalewą.

Do garnka o grubszym dnie wlewamy 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę małą cebulę i czosnek. Dodajemy kawałki suszonych pomidorów oraz ryż, całość smażymy tak, aby każde ziarenko ryżu zeszkliło się do złocistego koloru (uważaj tylko, żeby żadnego nie przypalić). Następnie wlewamy wino i gotujemy kilka minut do momentu, aż wino wyparuje. Wtedy dodajemy pół szklanki gorącego bulionu i zostawiany na małym ogniu.

Gotujemy około 20 min, cały czas podlewając bulionem, za każdym razem, gdy ryż wchłonie jego poprzednią porcję. Nie musimy wykorzystać całego przygotowanego bulionu, a z kolei jeśli pod koniec go zabraknie – ryż podlewajmy gorącą wodą.

Kolejno wsypujemy oregano, a następnie dokładamy pokrojonego, pozbawionego skórki pomidora i gotujemy 3-4 minuty. Kolejny krok to dodanie przekrojonych na mniejsze części pomidorków koktajlowych, masła, startego parmezanu, kawałków gorgonzoli, soli, świeżego tymianku oraz bazylii. Wszystko delikatnie mieszamy.

Ugotowane risotto odstawiamy na kilka minut, aby „odpoczęło”, a smaki wszystkich dodatków dobrze się połączyły.

Jak ugotować dobre risotto?

W przygotowaniu risotto ważne jest, aby ryż podczas gotowania utrzymywał stałą temperaturę. Dlatego dodawany bulion powinien być gorący, a nie chłodny, najlepiej niech podgrzewa się przez cały czas na palniku w sąsiednim garnku. Nie powinniśmy także mieszać ryżu zbyt często. Mieszanie jest ważne, żeby ryż się nie przypalił, ale nadmierne może powodować dostawanie się do potrawy zimnego powietrza.

Risotto podajemy obsypane obficie czarnym, grubo mielonym pieprzem w towarzystwie schłodzonego wina – najlepiej tego samego, którego użyliśmy podczas gotowania.

Tagi: