Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik królewski - deser, który niepodzielnie rządzi na polskich stołach
Katarzyna Kaczmarz
Katarzyna Kaczmarz 25.03.2022 22:50

Sernik królewski - deser, który niepodzielnie rządzi na polskich stołach

Sernik królewski
Canva.com - Jobrestful

Skąd pomysł na sernik królewski?

Zacznijmy od tego, że samo ciasto sernikowe znane było już w Grecji około 350 roku przed naszą erą, więc jego historia jest dość długa. Przez lata przepisów na sernik powstało multum, w zależności od miejsca pobytu znane są różnego rodzaju ich nazwy np., sernik nowojorski, czy sernik japoński, a także sernik niemiecki, jakim jest sernik królewski. Na pewno jest to jedna z bardziej znanej odmiany, którą pewnie nie raz już jadłeś, ale teraz przyszła pora, abyś sam spróbował go wykonać razem z naszą pomocą.

Na sernik królewski potrzebne będą

Zacznijmy od tego, że będziesz potrzebowaćskładników na masę, a także na spód i wierzch.Składniki na serową masę:- kilogram mielonego twarogu- 5 jajek- 200 g masła- 150 g cukru- opakowanie budyniu waniliowegoOpcjonalnie można dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny.

Składniki na kruche ciasto:- 400 g mąki pszennej- 4 łyżki ciemnego kakao- 300 g masła- ¾ szklanki cukru- 2 żółtka jajek- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie sernika królewskiego

Do pieczenia sernika królewskiego przygotuj prostokątną foremkę o średnim wymiarze, jeśli chcesz możesz użyć też okrągłej blaszki. Gdy już wybierzesz kształt blaszki, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą, zamiennie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Następnie zacznij od przygotowania kruchego ciasta, które jest podstawą sernika królewskiego.

Do miski wsyp wszystkie składniki na kruche ciasto, a następnie zacznij je wyrabiać rękoma na jednolitą gładką masę, a następnie uformować z niego kulę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną schować w foli do lodówki, a drugą podrzeć na kawałki i ułożyć nim blaszkę, dokładnie rozmasować, aby ciasto przykryło cały spód blaszki, zrobić w nim dziury widelcem.Piekarnik ustawić na 180 stopni góra-dół.

W misce ubijać masło z cukrem, aż będzie puszyste. Powoli dodawać żółtka jednocześnie cały czas ubijając, tak samo postąpić z twarogiem, wszystko na końcu zmiksować z budyniem.Masę wyłożyć na spód kruchego ciasta. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z lodówki.

Piec w piekarniku przez około 45 minut. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.