Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieziemsko soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku - świetny patent na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2022 01:00

Nieziemsko soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku - świetny patent na obiad

Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone
canva/ajafoto

Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone to pomysł na wyśmienity obiad. Polędwiczki doskonale sprawdzą się również jako bardziej wykwintne danie na święta lub podczas wizyty gości. Poznaj przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone.

Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem, marynowana, następnie pieczona jest bardzo soczysta, miękka i pyszna. Aby polędwica miała idealny smak, zamarynuj ją w oliwie, miodzie, sosie sojowym i ziołach dzień przed pieczeniem.

Mięso będzie jeszcze bardziej delikatne i soczyste, kiedy będziesz je piec w rękawie razem z dużą cebulą białą pokrojoną w piórka. Polędwicę wieprzową po upieczeniu pokrój w plastry i podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z ziołami, puree dyniowym i lekką surówką z warzyw.

Jeśli masz ochotę na wieprzowinę w orientalnym wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienitą wieprzowinę po seczuańsku z woka z warzywami i aromatycznym sosem.

Przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone

Składniki na 4- 5 porcji:

  • 600 g polędwicy wieprzowej

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka miodu

  • 2 płaskie łyżeczki tymianku suszonego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • sól, pieprz

  • duża cebula biała

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone?

Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, wlej oliwę z oliwek, dodaj tymianek, miód, sos sojowy, dokładnie wymieszaj. Wieprzowinę umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, następnie natrzyj przygotowaną marynatą, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Oliwa z oliwek i czosnek do marynaty do mięsa

Źródło zdjęcia: canva/robertprzybysz Następnego dnia wyjmij polędwicę z lodówki, odstaw na 10-15 minut, aby się zagrzała w temperaturze pokojowej, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Cebulę pokrój w piórka, polędwicę włóż do rękawa do pieczenia, obłóż cebulą, całość wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.