Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sposób na prostą karmelizowaną cebulkę. Prawdziwy rarytas
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.04.2022 16:50

Sposób na prostą karmelizowaną cebulkę. Prawdziwy rarytas

Sposób na prostą karmelizowaną cebulkę. Prawdziwy rarytas
canva/Olga Kriger

Karmelizowana cebula to pomysł na rewelacyjny dodatek do dań głównych, zimnej płyty, burgerów. Jej wyjątkowy smak zamieni każdą potrawę w wykwintne danie. Poznaj sposób na prostą, karmelizowaną cebulkę- prawdziwy rarytas.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem. Podsmażana lub duszona cebulka to jeden z bazowych składników niemal każdego dania. Możemy jeść ją na surowo, np. w sałatce, zrobić z niej krążki cebulowe, dodać do zup. Świetnym pomysłem jest również karmelizowana cebula.

Cebula karmelizowana z cukrem, sokiem porzeczkowym, winem i goździkami, ma wyjątkowy smak. Jest słodka, lekko wytrawna z delikatną, korzenną nutą. Potrawkę przygotujesz błyskawicznie, a jej smak odmieni każde danie.

Karmelizowana cebula czerwona jest idealnym dodatkiem do serów żółtych, pleśniowych, wędzonych. Świetnie łączy się również z pieczonym i duszonym mięsem: wołowiną, drobiem i wieprzowiną. Karmelizowana cebulka będzie również rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i innych warzyw.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny dodatek do dań mięsnych- tu poznasz przepis na karmelizowaną marchewkę z imbirem, jest prosta w przygotowaniu i pełna smaku.

Karmelizowana cebulka

Składniki:

  • 500 g cebuli czerwonej

  • 200 ml wytrawnego, czerwonego wina

  • 2 szklanki soku porzeczkowego

  • pół szklanki cukru

  • 4 goździki

Jak zrobić karmelizowaną cebulkę?

Cebulę pokrój w piórka, na suchą patelnię wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając. Do cukru dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj goździki. Do przygotowanych składników wlej wino i sok porzeczkowy.

Cebulę gotuj około 30 minut do momentu, kiedy woda zupełnie odparuje. Co jakiś czas przemieszaj potrawę. Cebulkę możesz wykorzystać od razu, możesz ją również przełożyć do słoików, będzie świeża i smaczna przez kilka dni.

Czerwona cebula

Źródło zdjęcia: canva/ CS Stock Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Cebula