Surówka z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo
pixabay.com
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)
1/2 małej kapusty pekińskiej,
sól i pieprz,
1/2 małego pora,
200 g jogurtu greckiego,
1/2 pomelo lub 2 pomarańcze,
opcjonalnie: szczypta cynamonu i kilka liści bazylii.
undefined
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)
Pora umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plasterki. Lekko posyp solą, wymieszaj i umieść w dużej misce.
Opłucz i osusz kapustę pekińską. Pokrój drobno na desce (najpierw potnij na 3 części wzdłuż, a następnie poprzecznie w paski). Przełóż do miski razem z porami.
Obierz pomelo lub pomarańczę, następnie pokrój w cienkie plasterki i usuń miąższ z błonek. Rozdrobnij na małe kawałki i dodaj do miski z sokiem.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, dodaj jogurt grecki i dobrze wymieszaj. Możesz także dodać szczyptę cynamonu i kilka posiekanych liści bazylii.
Tagi:
Powiązane
Ten przepis na sos koperkowy dostałem od cioci. Jest idealny do surówek i sałatek
Zapomnij o mizerii. Surówka z ogórków z przepisu Heni jest 100 razy lepsza
Przepis na ogórki papieskie dostałem od koleżanki. 1 składnik mnie zadziwił
Żadnego suszenia, żadnej zamrażarki. Koperek zostanie świeży na długo dzięki tej prostej sztuczce
Nacieram plastry karkówki przyprawami i układam na ziemniakach. Wychodzi lepiej niż z grilla
Wielki test wiedzy o rosole. 10/10 zdobywają tylko mistrzowie kuchni
Najnowsze
Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Dzięki temu składnikowi jest delikatniejsza
Tej piersi z kurczaka nie trzeba piec. Jest pyszna i soczysta
Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i raz
Wymieszaj 2 składniki, posmaruj nimi schab i usmaż. Kotlety nigdy nie były tak dobre
Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla
Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko
Najlepszą pomidorówkę zrobisz w 10 minut. Jest tak dobra, że mogłabym ją jeść non stop
Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny
Żadna jarzynowa i gyros. Na Boże Ciało zrobię sałatkę Joli z sosem tzaziki
Polecane
Mieszam 2 składniki i wkładam do lodówki. Tak dobrej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie
Zamiast pomidorowej, robię na rosole tę zupę. Rodzina cały czas prosi o dokładki
Zimowy bigos niech się schowa. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem
Wrzuć wszystko na jedną patelnię i zagotuj. Ten obiad starczy na cały weekend
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Jak dla mnie nie ma lepszego farszu na pierogi
Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę
Kiełbasa z piekarnika smakuje jak z grilla. Wszystko dzięki 1 konkretnej przyprawie
Zalewam brokuła wodą i łączę z tymi składnikami. Takie śniadanie mogę jeść codziennie
Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu
Popularne
Nie wyrzucaj łusek po cebuli. Zasil rośliny, plony będą większe
Czy można jeść szypułki z truskawek? Sposoby na wykorzystanie ogonków
Duży błąd w uprawie czosnku i fasoli. Tym ich nie podlewaj
Jak mocno przyspieszyć wzrost warzyw? Zasil je szyszkami sosny
Obornik, nawóz i gnojówka to nie wszystko. Tym zasil ogórki i pomidory
Chłodnik jak u babci na kefirze. Prosta zupa idealna na upał
Czy można jeść pestki od czereśni?
Fasolka szparagowa jest zdrowa, ale niektórym szkodzi. Kto nie może jej jeść?
Oberwij pierwszy kwiat papryki. Urosną duże, twarde i soczyste