Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka polewa do piernika
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.11.2021 01:00

Szybka polewa do piernika

Szybka polewa do piernika
canva/Shaiith

Piernik jest tradycyjnym ciastem, które przygotowujemy na Święta Bożego Narodzenia. Mocny, korzenny smak, powidła śliwkowe i polewa czekoladowa sprawiają, że piernik jest królem wśród świątecznych wypieków. Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjną i szybką polewę do piernika z kakao, masła, cukru i mleka.

Piernik jest ciastem, bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Wilgotny, puszysty wypiek o wyraźnym, miodowo-korzennym smaku z nutą czekolady, cynamonu, kardamonu, imbiru, przełożony jest powidłami śliwkowymi. Cały piernik polany jest gęstą, aksamitną polewą czekoladową, która zastygając na cieście, tworzy jego doskonałe wykończenie.

Piernik z polewą czekoladową możesz przygotować w kilka godzin, jednak najlepszy smak uzyskasz wtedy, kiedy wyrobione ciasto będzie dojrzewać 4 tygodnie, a po upieczeniu placka, odstawisz go na kolejne 2 tygodnie w suche i chłodne miejsce. Polewę czekoladową przygotuj dzień przed podaniem, aby zdążyła zastygnąć na pierniku.

Z dodatkiem korzennej przyprawy do piernika przygotujesz również doskonałe pierniczki na choinkę. Udekoruj je kolorowym lukrem i jadalnymi ozdobami.

Przepis na szybką polewę do piernika

Składniki:

  • 100 g masła

  • 4 łyżki kakao

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki mleka

Jak przygotować szybką polewę do piernika?

Masło rozpuść w małym garnku, dodaj kakao, cukier puder i mleko, gotuj na wolny ogniu i mieszaj do połączenia wszystkich składników i powstania gęstej polewy.