Chleb to jedno z najpopularniejszych rodzajów pieczywa na świecie. W zależności od kręgu kulturowego wyróżnić możemy różne rodzaje chleba, jednak zdecydowanie najpopularniejszym jest chleb spulchniony, finalnie przybierający formę bochna.
Tradycyjne ciasto na chleb wyrabia się z mąki i wody. Współcześnie większość chlebów spulchnia się także przy pomocy drożdży. Wybór rodzaju mąki na chleb stanowi najistotniejszy element pieczenia chleba – jest to zresztą jedno z głównych kryteriów określających gatunek chleba.
Zwykle chleb przygotowuje się na bazie mąki pszennej lub żytniej, jednak spotkać można także chleb z mąki owsianej czy jęczmiennej, w niektórych krajach chleb produkuje się z mąki kukurydzianej, a niewielką choć godną podkreślenia popularnością cieszy się chleb z mąki kasztanowej.
Pierwsze chleby, mające zresztą formę płaskiego wypieku (bez dodatku drożdży) zostały odnalezione przez archeologów w Grecji – najstarszy z nich na Krecie. To właśnie Grecja jest więc uznawana za światową ojczyznę chleba, choć trzeba pamiętać, że wypieki z mąki i wody powstawały równolegle także na terenie innych cywilizacji, na przykład w Egipcie, czy na terenach słowiańszczyzny (podpłomyk).
Na przestrzeni dziejów rozliczni piekarze przygotowywali chleb wedle rozmaitych receptur, czego konsekwencją jest nawet kilkadziesiąt rodzajów chleba na całym świecie. W kontrze do chlebów współczesnych wymienić możemy gatunki chlebów tradycyjnych (płaskich), takich, jak chleb arabski (pita), ormiański lawasz, słowiański podpłomyk czy grecki chleb lagana. Zwykle jednak znajdują one dziś inne zastosowanie kulinarne aniżeli chleby które spotykamy w polskich piekarniach.
Rodzaje chleba domyślnie dzieli się dziś przez wzgląd na rodzaj mąki, który został użyty do ich wypieczenia. W ten sposób wymienić możemy chleb żytni (zarówno chleb razowy jak i chleb biały), chleb pszenny, chleb orkiszowy czy chleb gryczany.
Przez wzgląd na walory smakowe wymienić możemy także chleby z dodatkami ziaren, jak na przykład chleb słonecznikowy, czy pumpernikiel – ciemny chleb razowy. Przez wzgląd na zastosowanie kulinarne z kolei wymienić możemy na przykład chleb tostowy.
Jaki chleb jest najzdrowszy? Śmiało można odpowiedzieć, że najzdrowszy chleb to chleb razowy. Znajduje się w nim mnóstwo witamin z grupy B, witamina E, a także mnóstwo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, wapń, potas czy fosfor. Pieczywo białe z kolei jest niepolecane przez dietetyków – w szczególności osobom chorym na celiakię czy nadwrażliwym na gluten, ponieważ może im poważnie zaszkodzić.
Pokaż więcej
Jak można wykorzystać chleb tostowy w kuchni? Warto rozwałkować kilka kromek i użyć jeszcze paru składników. Wyjdzie danie tak smaczne, że będziesz chciał je jeść codziennie. Ten przepis wart jest uznania i nagrody.
Mąka pszenna czy żytnia to niejedyne rozwiązania, by uzyskać pyszny i miękki chleb. Oprócz alternatyw, których tak wiele w sklepach, możemy przygotować własną mąkę. Dziś proponujemy taką z siemienia lnianego.
Wypróbuj chleb z tego przepisu, a już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu. Jest tak pyszny, że można jeść go bez żadnych dodatków, a i tak zachwyca każdego smakosza. Przygotuj go z tego łatwego i szybkiego przepisu, a rano będziesz cieszyła się smakiem świeżego pieczywa.
Ulubienica polskich gospodyń Henia Foks jest zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni. Jednak niektóre jej przepisy mogą zaskakiwać. Jednym z nich jest ten przepis na niezwykły chrupiący chlebek orkiszowy, pyszny i tak prosty, że niemal trudno uwierzyć.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.
Czy da się upiec chleb z zaledwie dwóch składników? Jak najbardziej! Mieszam siemię z białkami i niebawem pyszny, domowy chleb jest już gotowy. Nie zawiera ani grama glutenu, dlatego diabetycy i bezglutenowcy śmiało mogą po niego sięgnąć.
Ten chleb sprawi, że zapomnisz o badaniu cukru. Doskonale sprawdzi się dla diabetyka i dla wszystkich tych, którzy kontrolują zawartość cukru w żywności. Najlepsze jest to, że pozostaje przy tym pysznym pieczywem. Sprawdź ten przepis, bo dzięki niemu chleb przygotujesz w chwilę. Prościej się już nie da.
Ogórki małosolne są prawdziwym przysmakiem. Te domowej roboty z przepisu mojej babci wychodzą najlepsze. Wszystko dzięki kawałkowi chleba, który trzeba włożyć do słoika. Powód ucieszy niejednego smakosza.
Kucharz, piekarz i gwiazda telewizji – Piotr Kucharski, potrafi każdego zarazić pasją do gotowania. W swojej nowej książce „Piekarnia Kucharskiego” prezentuje dziesiątki przepisów na chleb, bułki i przysmaki zawierające pieczywo. Z nami podzielił się swoim ulubionym.
Masz ochotę na pyszną przekąskę? Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu. Mięso mielone rozsmaruj na chlebie, dołóż kilka składników i niebawem smaczna oraz sycąca przekąska trafi na twój stół.
Zapomnij o kupowaniu bułek i chleba. Domowe pieczywo jest znacznie lepsze. Szczególnie, że z tym przepisem przygotujesz je łatwo i szybko. Upiecz i przekonaj się sama jakie jest pyszne. Domownicy od razu zauważą różnicę, a to wszystko za sprawą jednego dodatku.
Zacznijmy od chęci i prostego przepisu. Nie trzeba nic więcej, by zostać domowy piekarzem z prawdziwego zdarzenia – przekonuje Piotr Kucharski, piekarz i kucharz znany z Dzień Dobry TVN czy kanału Kuchnia+. Właśnie wydał nową książkę „Piekarnia Kucharskiego”, w której opowieścią o pieczywie przeplata dziesiątki przepisów na rozmaite chleby, ciasta i inspirowane pieczywem przysmaki.
Z tym przepisem domowy chleb może stać się chlebem powszednim. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem, a aromat ciepłego pieczywa jest najlepszą przyprawą domowych śniadań.
Chleb w jajku to przeżytek. Zapomnij o tym daniu i zrób specjał z tego patentu. Smakuje doskonale, a przy tym jest sycący i pełnowartościowy. Raz spróbujesz i będziesz chciała jeść je niemal codziennie.
Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.
Wiele jadanych na co dzień na świecie odmian pieczywa to szybkie, proste w przygotowaniu placki. Oto jeden z przepisów na tego typu pieczywo, które świetnie sprawdzi się na śniadanie z dowolnymi dodatkami. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i wymaga wyłącznie patelni. Czytaj dalej, a sama się przekonasz.
Na dzisiejszą kolację musisz zrobić te kanapki. Wyglądem przypominają tosty francuskie, ale ich smak jest znacznie lepszy. Przygotujesz je bardzo szybko, ale przygotuj się na to, że domownicy będą prosili o dokładkę. Każdy smakosz będzie zachwycony, a kolacja będzie należała do udanych.
Ta pasta kanapkowa z rzodkiewki musi znaleźć się na twoim śniadaniowym stole. Jest lepsza niż ze sklepu, a jej smak zachwyci każdego domownika. Ponad łatwy przepis na pastę i rób ją na jutrzejsze śniadanie.
Chleb bez mąki? To możliwe! Taki przysmak upieczesz dzięki temu przepisowi. Chrupiący, zdrowy i pyszny chleb zachwyci każdego smakosza. Jednak, by chleb wyszedł idealnie, musisz przestrzegać jednej zasady.
Chleb i jajka to połączenie idealne. Dzięki temu przepisowi zrobisz wyborne danie z użyciem tych produktów. Wystarczy wydrążyć chleb i wlać jajka. Wyjdzie potrawa, że palce lizać.
Jak zwykle kupiłam za dużo chleba na Wielkanoc. Na szczęście jednak, w tym roku, czerstwe pieczywo się nie zmarnuje, bo właśnie poznałam rewelacyjny przepis. Zrobię z niego pyszną zupę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi.
Jeśli marzy ci się apetyczny dodatek do kanapek, to skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu przyrządzisz pastę z ogórków kiszonych i pysznego dodatku, który ma dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Do tego jest pyszny i wkrótce może trafić na twoje kanapki.
To pyszne, hojnie potraktowane oliwą pieczywo od pewnego czasu pojawia się w ofercie naszych sieciowych piekarni. W naszym wariancie jest doskonałą przekąską ze względu na dodatki. Choćby dlatego warto pokusić się o przygotowanie własnej wersji, opartej wyłącznie o podstawowe składniki.
Święconka na Wielkanoc jest tak samo oczywista, jak pojawienie się na świątecznym stole żurku, czy jajek. Nie każdy jednak zna historię oraz symbolikę każdego składnika święconki. To, co kiedyś święcono, może zadziwić. Jesteś ciekawa? Koniecznie czytaj dalej.
To jedno z najpopularniejszych na świecie dań na Niedzielę Palmową. Robi się je z kilku prostych składników, które na pewno masz w kuchni. Przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt smakowy zaskoczy każdego. Sprawdź przepis i zrób to danie z receptury poniżej.
W Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Co włożyć do święconki? Ksiądz wyjaśnia, co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym. Duchowny podkreśla też, czego nigdy nie wkładać do święconki. Pewne produkty nie mają nic wspólnego z Wielkanocą.
Czy zgadzacie się, że tam, gdzie jest dobry chleb, nie trzeba więcej do szczęścia? Jeśli tak, ten przepis jest w sam raz dla was. Oto chleb stworzony, by jeść go jak ciasto. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Moja babcia podzieliła się ze mną swoją małą tajemnicą. Zdradziła mi, czemu nie mogła choć jednego dnia obyć się bez swojej szklaneczki kefiru. Powód mnie zaskoczył, ale teraz już rozumiem, czemu to robiła. Teraz sam to stosuję i nie wyobrażam sobie robić inaczej.