Danie zasadniczo stanowi każdą potrawę spożywaną przez człowieka, bez względu na jej złożoność. Współcześnie jednak danie utożsamia się raczej z daniem głównym, a więc potrawą o dużej złożoności i bogatych walorach odżywczych, która stanowi podstawę codziennego jadłospisu człowieka.
Zwykle na danie składa się mięso – drób, wieprzowina, wołowina lub ryby – podawane wraz z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Dodatek do dania stanowią rozmaite sosy, warzywa czy surówki. Naturalnie, nie wszystkie dania muszą zawierać mięso (dania wegetariańskie) i mogą różnić się od siebie strukturą w zależności zarówno od preferencji smakowych osób konsumujących, jak i od okoliczności podania dania czy kuchni, podług receptur której jest ona przyrządzana.
Dania możemy podzielić zarówno przez wzgląd na okoliczności w jakich są serwowane (na przykład danie uroczyste czy po prostu danie obiadowe), jak i przez wzgląd na to, jakie składniki posłużyły do ich przygotowania. Mogą to więc być dania z makaronem, dania rybne, dania mięsne, dania wegetariańskie, ale także zupy, desery, wypieki czy przetwory.
Do pewnego stopnia trzeba uznać, że definicja tego czym jest danie i jakie są jego rodzaje jest bardzo płynna, ewoluują swobodnie wraz z rozwojem sztuki kulinarnej i odczuciami osób zainteresowanych.
Kuchnia polska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w Europie (i w wielu innych krajach świata, takich jak USA czy Australia), ciesząc się tradycją liczoną w setkach lat i wyjątkową różnorodnością serwowanych dań.
Najpopularniejsze dania kuchni polskiej to kotlet schabowy, kotlety mielone, gołąbki, zrazy, golonka, pierogi (przede wszystkim pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami) czy bigos. Warto jednak zaznaczyć, że dania polskie to także szereg przepysznych zup. Wśród nich wymienić można takie, jak żurek, kapuśniak, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, barszcz czerwony, krupnik, zupa grochowa czy chłodnik litewski.
Pokaż więcej
Tego produktu codziennie używamy w kuchni. Trudno sobie wyobrazić bez niego gotowanie. Jednak co za dużo, to niezdrowo. Dlatego warto zachować umiar, o co apeluje Światowa Organizacja Zdrowia.
Jadasz jajka? Wbij jedno jajko na patelnię, dolej wodę i poznaj ten znakomity sposób. Dzięki niemu lubiane danie wyjdzie tak, jak trzeba i to bez przewracania. Za chwilę wszystko stanie się jasne.
Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.
Robisz naleśniki z mąką? Zapomnij o niej! Dzięki temu przepisowi przygotujesz naleśniki bez mąki, które wychodzą cudownie puszyste. Warto wypróbować tę recepturę autorstwa Heni Foks w swojej kuchni.
Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.
Fasolowa potrawka podwójnie bogata w białko jest świetnym, prostym i łatwym do odgrzewania obiadem. Ważne jednak, jakiego mięsa użyje się od jej przygotowania. Choć tu rozwiązań może być mnóstwo, nie wszystkie są równie dobre.
Kaszanka może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy upiec ją zamiast tylko smażyć. Warto też urozmaicić danie kilkoma dodatkami i obiad gotowy. Potrawa z całą pewnością zachwyci całą twoją rodzinę i oprócz dokładki poproszą również o przepis. Jest on banalnie prosty, a przygotowanie nie trwa zbyt wiele.
Już nigdy nie wyrzucisz łodyg pietruszki. Można zrobić z nich doskonałą przekąskę, która najpierw zachwyci wyglądem, a potem doskonałym smakiem. Wystarczy, że masz jajka, natkę pietruszki i kilka dodatków. Przygotowanie zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Wypróbuj ten przepis w swoim domu.
Lubisz racuchy? Zrób je tak, by wyszły puszyste i lekkie jak obłok. Taki efekt uzyskasz dzięki temu przepisowi. Tajemnica wyjątkowej puszystości tkwi w jednym składniku. Być może masz go w swojej kuchni.
Jeśli marzy ci się pyszna przekąska, to ten przepis właśnie taką gwarantuje. Dzięki niemu zrobisz danie, że palce lizać. Wystarczy, że zawiniesz parówki w ciasto francuskie. Reszty dokona piekarnik, a znakomita przekąska wkrótce trafi na twój stół.
Koperek kusi świeżym zapachem i pysznym smakiem. Chętnie dodajemy go do wielu potraw. Jednak, co zrobić, by mrożony koperek zachował swój intensywny kolor? Koniecznie pamiętaj o tym zanim zamrozisz to smaczne warzywo.
Słoiki, butelki i pojemniki w plastikowej siatce mogą sprawić nam nie lada problem. Musisz je przenieść np. ze sklepu do domu, a one jak na złość się przewracają. Co robić? Wykorzystaj ten genialny trik i zobacz, co się stanie.
Chcesz zrobić obiad który zachwyci domowników? Weź kurczaka, białą fasolę, kilka dodatków i przygotuj apetyczną potrawkę. Danie zrobisz na jednej patelni, ale na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Sezon na młodą kapustę trwa. Dlatego korzystajmy z tego smacznego i zdrowego warzywa. Znalazłam na nią znakomity sposób. Siekam młodą kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i niedługo cieszę się smakiem, który pamięta się długo.
Jeśli marzą ci się apetyczne racuchy, poznaj ten przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi idealnie. Jednak do racuchów nie dodaję drożdży ani proszku do pieczenia. To w niczym nie przeszkadza. Racuchy znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Pierogi są zawsze dobrym wyborem na obiad. Jednak jak je mrozić, by się nie posklejały? Warto pamiętać o pewnych zasadach dzięki, którym to danie będzie znakomite po rozmrożeniu.
Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach.
Bigos z młodej kapusty jest daniem, którym ja i moja rodzina zajadamy się w maju. Pyszny, szybki i sycący wymaga dodatku, który zapewni mu wyrazistość. Polecam przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty, który warto przyrządzić w swojej kuchni.
Kalafior zwykle podajemy gotowany i z dodatkiem masła oraz bułki tartej. Jednak ja biorę to warzywo, ścieram na tarce i już wkrótce cieszę się smakiem pysznego dania. Polecam przepis na kalafiora w innym, ale znakomitym wydaniu.
Szparagi nigdy nie smakowały lepiej. Wypróbuj przepis na zawijane w cieście francuskim i boczku, a nie będziesz przyrządzała tego warzywa w inny sposób. Jest banalnie prosty, ale co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Zrób je na dzisiejszą kolację, a domownicy będą zachwyceni.
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy kryją się w notatniku babci. Ja od swojej dostałem recepturę na najlepsze na świecie racuchy. Delikatne placuszki po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a od razu zapomnisz o innych przepisach.
Czy wiesz co się stanie, gdy zbliżysz kieliszek do pomidora? Ja też nie wiedziałem, dopóki nie sprawdziłem tej sztuczki po raz pierwszy. Teraz wracam do niej co i raz, bo z tego dziwnego połączenia powstaje coś pysznego. Czytaj dalej, a założę się, że będziesz zachwycona efektem.
Oto niezwykłe połączenie dwóch zwykłych produktów dostępnych w każdej kuchni. Ta szybka przekąska należy do kategorii eksperymentów, do których można posunąć się, nie mając dosłownie nic w lodówce. Wiemy też, że są na sali wielbiciele ketchupu tak zajadli, że będzie to od dziś ich ulubione danie.
Naleśniki na śniadanie to żadna nowość. Założę się jednak, że w tak puszystej wersji jeszcze ich nie znasz. Delikatne ciasto i ulubione dodatki są kluczem do sukcesu. Raz ich spróbujesz, a będziesz wracać do nich co i raz.
Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.
Twoja zupa z botwinki może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że wlejesz do niej jeden składnik. Dowiedz się, co to za dodatek oraz poznaj jego właściwości. Z nim ta zupa nigdy nie była tak pyszna, domownicy całą pewnością poproszą o dokładkę. Wypróbuj patent, a już nigdy nie będziesz gotowała inaczej.
Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę.
W jaki sposób robisz mizerię? Ja zalewą ją tym składnikiem, a efekt wszyscy chwalą. Dlatego polecam ten prosty, zdrowy i smaczny sposób na mizerię.