Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
Choć nie zawierają w ogóle jajek, te naleśniki nie różnią się w smaku prawie niczym od tych, do których przywykliśmy. Mogą też mieć jeszcze jedną zaletę. Pozwolą uratować przed zmarnowaniem pewien kłopotliwy przeważnie produkt. Domyślasz się już, o co chodzi?
Jajka w kuchni trzymamy w lodówce. Jednak, dlaczego w sklepach są one ustawione na półkach? Okazuje się, że jest ku temu jeden ważny powód. Czy tak samo powinniśmy robić w swoich domach? To wyjaśniamy w artykule poniżej.
Jadasz jajka? Wbij jedno jajko na patelnię, dolej wodę i poznaj ten znakomity sposób. Dzięki niemu lubiane danie wyjdzie tak, jak trzeba i to bez przewracania. Za chwilę wszystko stanie się jasne.
Co daje wymieszanie jajka ze śmietaną? Odpowiedź zaskoczy niejednego kucharza. Z tych bowiem składników można wyczarować zaskakującą kolację. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Omlet nie tylko na śniadanie, wiadomo! To także znakomity, lekki obiad lub kolacja. Wypróbuj przepis na omlet z kapusty. Sposób jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wypróbuj przepis i zaskocz tym daniem swoich najbliższych.
Już nigdy nie wyrzucisz łodyg pietruszki. Można zrobić z nich doskonałą przekąskę, która najpierw zachwyci wyglądem, a potem doskonałym smakiem. Wystarczy, że masz jajka, natkę pietruszki i kilka dodatków. Przygotowanie zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Wypróbuj ten przepis w swoim domu.
Jak na jednoskładnikowe danie, jajecznica budzi niezwykle silne emocje, a przepisów na to śniadanie jest chyba więcej niż przygotowujących ją kucharzy. Każdy ma swoje przekonania co do składników, czasu przygotowania czy techniki mieszania. Mnóstwo jest też rozwiązań, jeśli chodzi o samą technikę smażenia.
Letni obiad powinien sycić i orzeźwiać. Właśnie taki posiłek przyrządza Tomasz Strzelczyk. Jajka w pysznym sosie są idealne na letnie dni. I tym razem wcale nie chodzi o sos chrzanowy.
Jajka i bułka zawsze smakują na śniadanie. Jednak teraz te dwa produkty wykorzystaj w wyjątkowy sposób w kuchni. Bułkę wydrąż i zapiecz w niej jajka. Wyjdzie śniadanie, które już stało się hitem.
Koniecznie dodaj do jajecznicy jeden tajemniczy składnik. Dzięki niemu śniadanie będzie prawdziwą ucztą. Pomimo że składnik jest banalny i tani, realnie poprawia smak śniadaniowego przysmaku.
Święta to nie tylko czas spotkań z rodziną i okazja do jedzenia pyszności. Całkiem przypadkiem można w tym czasie zdobyć niezwykle przydatny przepis. Gdy ciocia mimochodem wspomniała o swoim cieście drożdżowym, wiedziałam, że muszę poznać wszystkie szczegóły jej wypieku. Sposób przygotowania jest tyle zaskakujący, co skuteczny.
Mięso faszerowane jajecznicą brzmi niedorzecznie, ale uwierz, że to ostatnio mój najlepszy sposób na obiad. Smakuje tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Przekonasz się o tym sama, robiąc danie z tego przepisu.
Zaledwie kilka składników wystarczy, by przygotować pyszne danie. Potem już tylko do pieca i gotowe. Doskonale sprawdzi się na obiad lub jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi.
Co jadasz na śniadanie? Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić, to zrób jajka po benedyktyńsku. Przygotujesz je w prosty sposób z dodatkiem, który być może masz w swojej kuchni.
Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale kto zna taki placek ziemniaczany? Ten niezwykły krewniak pizzy na kartoflanym spodzie to tani i szybki przysmak obiadowy z ziemniakiem w roli głównej.
Gdzie sos spod mięsa, tam kluski śląskie – żyjąc według tej zasady można zaznać wielu przyjemności na podniebieniu. Niektóre partie klusek jednak – zdarza się najlepszym – wychodzą twarde albo lekko gumowe. Oto jak się przed tym zabezpieczyć.
Zapomnij o tradycyjnym omlecie na śniadanie. Ten z poniższego przepisu jest znacznie smaczniejszy, a w dodatku bardzo oryginalny. Zrobiony z ciasta bananowego gwarantuje doskonałą, śniadaniową ucztę. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Smakosze będą zachwyceni.
Jeśli robisz jajecznicę na śniadanie, to koniecznie spróbuj jej śląskiej wersji. Bije smakiem na głowę tradycyjną potrawę z jajek. Śląską wersją jajecznicy, czyli wajecznicę, zwaną też smażylnicą, zrobisz raz- dwa i zjesz z przyjemnością.
Jeśli jeszcze nie jadłeś śniadania, to zerknij na ten przepis. Posiekaj szczypiorek i dodaj jajka. Wkrótce wyjdzie danie, która zachwyci smakiem całą rodzinę. Takie śniadanie wszyscy zjedzą z przyjemnością.
Zapomnij o jarzynowej, a nawet o gyrosie. Sałatka “Tajemnica” jest znacznie lepsza. Jej smak spodoba się każdemu smakoszowi, a w dodatku robi się ją bardzo łatwo. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj. Na pewno cię zachwyci.
Cenimy znanych z mediów kucharzy za to, że pokazują nam potrawy, o których nie mieliśmy pojęcia. Jeden z nich, Karol Okrasa, zaproponował mało znany w Polsce przepis na śniadanie z jajek, które wygląda zupełnie inaczej niż te, do których przywykliśmy. Oto szakszuka.
Chleb w jajku to przeżytek. Zapomnij o tym daniu i zrób specjał z tego patentu. Smakuje doskonale, a przy tym jest sycący i pełnowartościowy. Raz spróbujesz i będziesz chciała jeść je niemal codziennie.
Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.
Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.
Mówi się, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”, a z badań prowadzonych przez różne instytuty badawcze wynika, że faktycznie w to wierzymy, bo około 90 proc. Polaków regularnie jada śniadania. Najczęściej jemy kanapki, ale około 40 proc., osób deklaruje spożywanie porannego posiłku na ciepło – najczęściej są to jajka pod różną postacią: jajecznicy, na miękko, sadzone, w formie omleta, a także jajka poche, czyli „w koszulce”. Na drugim biegunie są Włosi, którzy rano na szybko piją cappuccino lub mocne espresso do tego zjadają jedynie słodkie cornetto, czyli włoską wersję francuskiego croissanta i pędzą dalej. Jedna z warszawskich restauracji postanowiła przełamać ten stereotyp i przygotować śniadania… po włosku. Jak one wyglądają przekonacie się odwiedzając restaurację Quattro Formaggi, znajdującą się w samym centrum stolicy w Varso Tower.
Wśród producentów jajek pojawiają się głosy, że rynek tego płynnego złota czeka w najbliższym czasie rewolucja. Dobrze nam znane brązowe wersje mają zniknąć z półek. Zastąpią je białe jajka, które znamy, ale które w naszych sklepach nie dominują. Przyczyny leżą w ekonomii.
Jajecznica to dla wielu doskonałe danie na śniadanie. Nie każdy jednak wie, że dzięki jednemu dodatkowi może być jeszcze smaczniejsza. Dodaj tylko kilka kropel i zachwyć się nieznanym wcześniej smakiem jajecznicy. Smakosze będą zachwyceni.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na pomidory wypełnione apetyczną masą jest prosty w przygotowaniu i pyszny. Zapewni energię na wiele godzin każdemu smakoszowi. To świetna alternatywa dla jajecznicy czy kanapek.