Z biologicznego punktu widzenia mleko stanowi wydzielinę z gruczołu mlekowego samic ssaków, służącą do karmienia młodych. Myśląc o mleku przed oczyma staje nam raczej jeden z najczęściej stosowanych w kuchni produktów spożywczych. Najczęściej spożywanym przez człowieka mlekiem jest krowie mleko.
Mleko słynie nie tylko ze swoich walorów odżywczych i smakowych, ale również ze swej wszechstronności w sztuce kulinarnej. Może być spożywane na zarówno na surowo jak i po ugotowaniu, możemy go użyć do przygotowania kakao, gorącej czekolady czy płatków kukurydzianych, a nawet ugotować zupę mleczną. Mleko stanowi także niezbędny składnik większości ciast i wyrobów piekarniczych.
Najpowszechniej stosowanym mlekiem na świecie jest mleko krowie, jednak spożywa się także mleko kozie i mleko owcze. Rzadziej spożywane jest mleko bawole. Coraz powszechniejsze stają się również rozmaite zamienniki mleka, które jednak z prawdziwym mlekiem nie dzielą wiele poza kolorem – można je jednak z powodzeniem stosować jako substytut różnych dań.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje mleka w branży spożywczej, to najczęściej będziemy mieli do czynienia z mlekiem pasteryzowanym. Mleko pasteryzowane z kolei można podzielić na kilka typów, na przykład mleko sterylizowane (UHT) czy mleko mikrofiltrowane.
Do szczególnych typów mleka zaliczymy mleko zagęszczone (inaczej mleko skondensowane), które można dodawać zarówno do zup, sosów, jak i kawy czy deserów. Mleko bez laktozy jest z kolei przeznaczone dla osób, które tego węglowodanu nie tolerują. Z kolei krowie mleko modyfikowane stosowane jest jako pokarm dla niemowląt – najczęściej występuje jako mleko w proszku.
Decydując się na zamienniki mleka warto pamiętać, że wartości odżywcze najczęściej znacznie różnią się od prawdziwego mleka – do tego stopnia, że w prawodawstwie niektórych krajów trwa nawet ożywiona debata nad tym, by produkty tego rodzaju określać jako „mleczko”, a nie „mleko”, by nie wprowadzać klientów w błąd.
Zamienniki mleka to zwykle mleko roślinne. Wyróżnić możemy mleczko kokosowe, sojowe, migdałowe, ryżowe czy owsiane.
Mleko zawiera w sobie mnóstwo istotnych dla człowieka składników mineralnych i witamin. Wśród tych pierwszych na uwagę zasługuje ogromna ilość wapnia, potasu i sodu. Jeśli zaś chodzi o witaminy, to w mleku znajdziemy przede wszystkim witaminę D oraz witaminę B12. Mleko stanowi także dobre źródło białka, podobnie jako produkty wytwarzane na jego bazie.
Mleko jest niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety człowieka. Szczególnie dobrze wpływa na kości, redukując ryzyko powstawania osteoporozy. Mleko wzmacnia również zęby i dobrze wpływa na cerę, zapobiega wielu chorobom skóry, pomaga ukoić stres i dobrze wpływa na pracę mózgu.
Pokaż więcej
Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.
Daj się zaskoczyć i stwórz przysmak z tego przepisu. Wystarczy, że masz jabłko, mleko i kilka popularnych składników. To, co z nich zrobisz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten banalnie prosty sposób, a domowi smakosze będą zachwyceni.
Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.
Dziś zdradzę ci przepis na moje ulubione śniadanie na słodko. Początek może zaskakiwać, jednak uwierz mi, że warto. Kilka prostych składników i będziesz mieć idealne danie na początek dnia. Przekonaj się sama, to tylko kilka prostych kroków.
Namoczona bułka to nieodłączny element kotletów mielonych. Ale czy aby na pewno? Bułkę można zastąpić kilkoma składnikami. Jeśli jednak nie chcemy tego robić, warto pamiętać, czym może być namoczona.
Święta to nie tylko czas spotkań z rodziną i okazja do jedzenia pyszności. Całkiem przypadkiem można w tym czasie zdobyć niezwykle przydatny przepis. Gdy ciocia mimochodem wspomniała o swoim cieście drożdżowym, wiedziałam, że muszę poznać wszystkie szczegóły jej wypieku. Sposób przygotowania jest tyle zaskakujący, co skuteczny.
Majonez Kielecki od lat wzbudza niemałe kontrowersje. Jedni go kochają, inni nienawidzą Nie każdy jednak wie, że smak tego sosu można spotkać w innym miejscu, niż tylko półka w sklepie spożywczym. Jeśli jesteście ciekawi szczegółów koniecznie czytajcie dalej.
Oto przepis na nietypowe ekspresowe placuszki z kilku składników. Przygotowujemy je z ciasta na bazie mleka. Nie są to jednak zwykłe mleczne wypieki czy bułeczki, bo i mleko jest nietypowe.
Czy wiesz, co się stanie, gdy wyciśniesz limonkę do mleka? Warto to sprawdzić w swojej kuchni i wypróbować ten przepis. Efekt zaskakuje i jednocześnie zachwyca smakiem.
Kawę piją wszyscy. Nie każdy jednak wie, jakiego rodzaju należy unikać jak ognia. Jej spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia, a w dodatku źle wpływa na twoje samopoczucie. Czy wiesz już, o co chodzi?
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Co zrobić, żeby wyszła soczysta? Mam na to sprawdzony sposób. Przyda się tu produkt, który zapewne masz w swojej lodówce.
Nikt nie wierzy, że robię to ciasto sam. Trudno się dziwić, bo faktycznie wygląda jak z drogiej cukierni. Zrób je z poniższego przepisu i zaskocz swoją rodzinę. Będą zachwyceni jego smakiem oraz wyglądem. To idealny deser po obiedzie.
Wyszukiwarka Google od czasu do czasu zmienia logo na jeden dzień, by uczcić szczególnie ważną okazję. 11 marca 2024 roku swój dzień dostał szczególny rodzaj kawy, a to ze względu na swoje urodziny.
Jeżeli szukasz sposobu na szybki obiad, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że masz mleko, makaron i kilka dodatków, a pyszny obiad pojawi się na twoim stole w mniej niż 30 minut. Domownikom będzie smakował na pewno.
To chyba najprostszy sposób, by w domowych warunkach uzyskać doskonały i zdrowy twarożek. Choć wiele z nas może znać proste przepisy na własnoręcznie przygotowywany biały ser, mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo można je przyspieszyć.
Z tym pysznym i prostym ciastem mój dzień zawsze staje się lepszy. Zajrzyj do przepisu i popraw humor swojej rodzinie. Jest pysznie i bardzo słodko.
Przejadły ci się już klasyczne ciasta? Na sernik i szarlotkę nie możesz już patrzeć? Zrób je według tego przepisu. Wygląda jak z obrazka, a jeszcze lepiej smakuje.
Masz ochotę na słodki deser po obiedzie, ale nie masz pomysłu, co zrobić? Zerknij na ten przepis i zrób niespodziankę swoim bliskim. Jest niezwykle prosty i bardzo brzoskwiniowy.
Film na sobotni wieczór już wybrany, ale nie masz żadnych przekąsek? Spokojnie, ten przepis przychodzi Ci z pomocą. Jego wykonanie jest niezwykle proste, ale smak Cię zaskoczy.
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? To zupełnie zrozumiałe, ale dietetyk ostrzega. Jeżeli tak pijesz kawę natychmiast zmień to. Większość z nas robi tak codziennie, mało kto ma o tym pojęcie.
Mało kto wie, że Polska jest światową potęgą w dziedzinie produkcji kefiru. Również jego spożycie stoi u nas na wysokim poziomie. Niewiele osób wie jednak, jakimi właściwościami kefiru możemy cieszyć się podczas jego picia. Poniżej podpowiemy co nieco w tym temacie.
Śledzie już niebawem trafią na wigilijne stoły w wielu domach smakoszy. Solenie śledzi ma zachować ich świeżość, a w jaki sposób możemy pozbyć się nadmiaru soli? Polecany przez nas patent stosują najlepsi kucharze.
Poranki potrafią być ciężkie dla każdego. Mała ilość czasu i pusty brzuch wcale nie pomagają porządnie zacząć dnia. Mnie przychodzą wtedy z pomocą pyszne i proste racuchy omletowe. W niecały kwadrans mam na talerzu wyśmienity posiłek.
Smaczny śledź nie może mieć zbyt dużo soli. Babcie doskonale o tym wiedziały i stosowały prostą technikę na usunięcie nadmiaru przyprawy. Pomagał im w tym jeden produkt oraz czas.
Mleko jest jednym z podstawowych produktów w kuchni. Niektórych jego wygląd potrafi jednak jak się okazuje zaskoczyć. Mężczyzna otworzył karton i był w szoku.
Ziemniaki są obowiązkowym punktem, jeśli chodzi o polski obiad. Czy wiesz jednak, że gotowanie ich w wodzie to nie jedyna skuteczna metoda? Od lat jej nie stosowałam, znalazłam bowiem dużo smaczniejszy sposób. Kiedy raz go wypróbujesz, będziesz z niego korzystać cały czas.
Sezon na dynię właśnie się zaczął. Na wykorzystanie uwielbianego warzywa jest milion różnych sposobów. Ja ponad zupy i przetwory przedkładam to obłędne ciasto bez pieczenia. Robię je w kilka chwil, a rodzina za nim przepada.
Czy lubicie jeść kapustę? Ja jesienią często ją wykorzystuję do robienia gołąbków. Ostatnio poznałam przydatną sztuczkę. Teraz często z niej korzystam. Polecam wszystkim ten patent z mlekiem i kapustą. Dzięki niemu zrobicie pyszne danie obiadowe.