Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone – czym są? Podstawowe informacje

Ogórki kiszone to rodzaj przekąski lub półproduktu uzyskiwanego z kiszenia ogórków gruntowych podług specjalnej receptury. Zgodnie z tradycją, kiszenie ogórków powinno odbywać się w beczkach z twardego, niesmolistego drewna, jednak częstą praktyką jest stosowanie kamiennych garnków czy słojów. Ogórki kiszone po ukiszeniu przechowuje się w słoikach. Zalewa do ukiszenia ogórków zawierać musi koper (łodygi i baldachy), czosnek (ząbki), i chrzan (korzenie). Dodać można także przyprawy, gdzie obligatoryjna jest sól.

Ogórki kiszone znane dziś w świecie wywodzą się z Polski i w wielu miejscach na świecie określa się właśnie je mianem „polskich ogórków”. Jeden z rodzajów ogórka kiszonego – jeziorowy ogórek kiszony – wpisany został na Listę produktów tradycyjnych, jako produkt regionalny Kalisza Pomorskiego. Inny z przykładów może stanowić ogórek kołobrzeski.

Niemniej jednak, sam zwyczaj kiszenia produktów spożywczych celem przedłużenia ich przydatności do spożycia, bądź uzyskania określonych walorów smakowych, był znany w niektórych społecznościach już wcześniej – na przykład w Mezopotamii.

Kiszenie ogórków – przepis

Kiszenie ogórków odbywa się poprzez umieszczenie w beczce lub kamiennym garnku czy słoju ogórków gruntowych w odpowiedniej zalewie. Składają się na nią woda z solą niejodowaną, łodygi kopru, ząbki czosnku i korzenie chrzanu. Wiele przepisów uwzględnia także liście laurowe, czarny pieprz, czy ziarna gorczycy białej. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodać można także liście wiśni, czarnej porzeczki czy dębu.

Tak przygotowane ogórki należy pozostawić przez kilka dni (2-3) w temperaturze pokojowej, a później przenieść w chłodne, zacienione miejsce na okres do trzech tygodni. Jeżeli przerwiemy proces fermentacji przed upływem tego okresu, na przykład po tygodniu, uzyskamy ogórki małosolne.

Ogórki kiszone – zastosowanie

Ogórki kiszone znajdują zastosowanie zarówno jako przekąska, zakąska do alkoholu, czy półprodukt stosowany w sałatkach, surówkach i innych daniach. Ogórek kiszony można konsumować również na kanapkach czy jako dodatek do obiadu. Stanowią podstawowy składnik zupy ogórkowej.

W kuchni polskiej ogórek kiszony obecny jest w wielu różnych daniach, a na samym terytorium naszego kraju niejednokrotnie przenika także do dań, które oryginalnie nie posiadają go w swoim składzie – spotyka się go na przykład w kebabach.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone, podobnie jak inne produkty przygotowywane w ten sposób, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a w szczególności witaminę C, dzięki czemu w wyraźny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak najczęstsze spożywanie ogórków kiszonych jest zdecydowanie zalecane.

Pokaż więcej

ogórki konserwowe
20.05.2024 09:17 Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.

ogórki kiszone
18.05.2024 20:07 Dodaję do ogórków kiszonych te aromatyczne “kuleczki”. Cudownie podkręcają ich smak

Jak robicie ogórki kiszone? Ja dodaję do nich przyprawę dzięki, której wychodzą jak nigdy wcześniej. Pyszne, aromatyczne i pełne smaku są znakomitym dodatkiem do obiadu. Polecam każdemu przepis z użyciem tych aromatycznych “kuleczek”.

mięso mielone
15.05.2024 14:13 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy

Kotlety mielone zwykle robimy z dodatkiem cebuli. Jednak warto oprócz cebuli dodać jeszcze inne warzywo. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dołożyć do masy na mielone. Wyjdą kotlety pełne smaku i wyjątkowo soczyste.

ogórki kiszone w słoikach
13.05.2024 21:59 Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie

Twoje ogórki kiszone są zbyt gorzkie? To przez niektóre składniki, które dodaje wiele kucharek. Dowiedz się, czego nie dodawać do ogórków kiszonych, a już nigdy nie popełnisz tego błędu. Od teraz przygotowane przez ciebie ogórki będą smakowały doskonale. 

ogórki w słoikach
07.05.2024 16:03 Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej

Czy na pewno wiesz, jak zrobić ogórki kiszone? Ten popularny specjał wcale nie jest tak łatwy w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przyrządzić je poprawnie oraz sprawdź jakie przyprawy dodać oprócz soli i czosnku. Dzięki nim twoje ogórki kiszone będą jeszcze lepsze. O jednej z przypraw nikt by nie pomyślał.

leczo na talerzu
03.05.2024 11:38 To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa

Wśród potraw jednogarnkowych danie, które nazywamy leczo, zajmuje miejsce szczególne. W tym przepisie jego smak podkręcony jest dodatkiem, który wiele zmienia. Dopiero tak przygotowany sos nabiera pełni smaku.

kotlety mielone na patelni
29.04.2024 15:53 W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach

Czy da się ulepszyć coś tak pysznego, jak kotlety mielone? Oczywiście, że tak. Wystarczy zrobić te z przepisu, a na nowo zachwycisz się smakiem tej tradycyjnej potrawy. Wypróbuj i przekonaj się sama. 

ogórki kiszone
28.04.2024 10:24 Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Co druga osoba popełnia wtedy błąd

Zauważyłeś biały nalot na ogórkach kiszonych? W tym momencie wiele osób popełnia błąd. Jednak podejdź spokojnie do tego problemu. Dowiedz się, co oznacza taki biały nalot i czy musisz wyrzucić ogórki.

sałatka
27.04.2024 19:02 Po prostu uwielbiam tę szybką sałatkę na kolację. Syci i nie ma w sobie ani grama majonezu

Na dzisiejszą kolację podaj sałatkę z tego przepisu. Jest doskonała w smaku, a przy tym jest lekka, bo nie zawiera majonezu. Zrób i przekonaj się sama, jak dobra jest szybka sałatka na kolację. Zrobisz ją w kilka minut.

zupa ogórkowa
27.04.2024 14:10 Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

Kiedy myślimy o „wkładkach mięsnych” do zupy, zazwyczaj przychodzi nam do głowy ograniczona liczba możliwości. Warto wyjść poza nią i sięgnąć np. po podroby, które świetnie nadają się w zupnych zestawieniach.

surówka
13.04.2024 16:38 Strzelczyk zalał surówkę sosem z kiszonych ogórków. Po prostu poezja smaku

Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni. 

ogórki w słoikach
10.04.2024 09:51 W warzywniaku podsłuchałem, jak wybrać ogórki do kiszenia. Już nigdy nie wyjdą miękkie i niesmaczne

W warzywniaku usłyszałem niechcący ciekawą rozmowę. Klientka dyskutowała ze sprzedawczynią o wyborze ogórków do kiszenia. Z konwersacji udało mi się wychwycić, jak wybrać idealne warzywa do kiszenia. Czytaj dalej, a też się tego dowiesz.

ogórki kiszone w słoikach
05.04.2024 19:16 Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick

Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.

zupa ogórkowa w miseczce
03.04.2024 16:59 Po świątecznych ucztach zawsze gotuję taką ogórkową. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa

Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.

krojenie ogórka
01.04.2024 17:14 Kroję ogórki kiszone i mieszam je z tymi składnikami. Ta banalna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

To najlepsza surówka do obiadu. Robi się ją łatwo, a połączenie składników tworzy wyśmienity smak, który zachwyci każdego. Według niektórych smakoszy jest lepsza niż w niejednej restauracji. Poznaj przepis i podaj ją na obiad. Na pewno zachwyci całą rodzinę.

kotlety mielone
12.03.2024 17:23 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletów

Kotlety mielone to już kulinarny klasyk, który często robię na obiad. Ostatnio do mięsa dodaję składnik, który podkręca smak tego lubianego dania. Trudno uwierzyć, co kryje się w kotletach mielonych. Dzięki temu są pyszne jak nigdy dotąd.

zupa ogórkowa
07.03.2024 15:30 Żaden jogurt, żadna śmietana. Tym składnikiem najlepiej zabielić zupę ogórkową

W asortymencie produktów nabiałowych do zabielania zupy znajduje się kilka nieoczywistych produktów. Choć większość z nas używa ciągle śmietany, warto wypróbować inne rozwiązania. Jedno z nich jest szczególnie ciekawe.

zupa ogórkowa w garnku
28.02.2024 10:57 Do swojej ogórkowej dodaję zawsze ten składnik. Sposób znam od babci, nie ma pyszniejszej zupy

Zupa ogórkowa to jeden z naszych smaków dzieciństwa i przy okazji nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Czasem jednak nie do końca udaje się odtworzyć smaki, które znamy sprzed lat. Okazuje się, że nasze babcie miały sekret, o którym zapomnieliśmy. Wiele osób będzie nim zaskoczonych.

Ogórki kiszone w słoiku
23.02.2024 17:06 Czy siny czosnek w słoiku z ogórkami znaczy, że się zepsuły? Większość osób nie wie, co odpowiedzieć

Czosnek to jeden z ważniejszych składników, który musi znaleźć w słoiku z ogórkami kiszonymi. Czasami zdarza się, że czosnek zmienia kolor. Czy to powód do zmartwień? Wyjaśnię, ci to raz na zawsze i już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości. 

sałatka z ogórkiem
20.02.2024 14:10 Tę sałatkę podam na Wielkanoc zamiast klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu

Ta ciekawa wariacja na temat tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej skradła moje serce. W niezwykle kreatywnej roli występuje w niej jajko, z którego żółtka powstaje ciekawy, majonezopodobny sos spajający całość w aksamitną przekąskę.

ogórki kiszone w beczce
21.01.2024 15:18 Ogórki kiszone wyszły miękkie lub puste w środku? Niestety, wszystkiemu winne są te błędy

Sflaczałe, miękkie i puste w środku ogórki kiszone to zmora naszych piwniczek. Niestety, jeśli natkniemy się na takie w naszych przetworach, nie ma na kogo zwalić winy. To błędy przy przygotowaniu kiszonek odpowiadają za nie najlepszy efekt. Błędów tych jest kilka.

zawijanie ciasta
20.01.2024 15:54 Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch

Szukasz przepisu na zaskakującą przystawkę lub przekąskę? Trafiłaś idealnie. Pieczone ogórki kiszone szokują, ale uwierz mi, że w towarzystwie ciasta, sera i szynki smakują wybornie.

Surówka z ogórków kiszonych
02.12.2023 21:04 W swojej kuchni ogórków nie ścieram na zupę. Robię z nich błyskawiczną surówkę, jest lepsza, niż w restauracji

Prosta surówka z ogórków kiszonych będzie pasowała do każdego obiadu. Zamiast znów przygotowywać kwaśną zupę, postawcie na danie główne z jej dodatkiem. Wszystko zajmie nie więcej, niż 5 minut. Rodzina będzie zachwycona. 

pasta z makreli
29.11.2023 20:11 Ta pasta z makreli jest lepsza niż sushi i tatar razem wzięte. Przepis podbija sieć

Przedstawiamy recepturę na pyszną i zdrową przekąskę. Przepis ten już od długiego czasu zdobywa serca internautów. Kilka prostych składników łączy się w niezwykle apetyczną całość. W roli głównej tania i uwielbiane przez wiele osób wędzona makrela.

ogórki
27.11.2023 18:40 Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich

Czy jadacie ogórki kiszone? A może chętniej sięgacie po konserwowe? Teraz jednym i drugim ogórkom przyjrzał się Piotr Ogiński. Mistrz kuchni, co do jednych ogórków nie ma żadnych wątpliwości. Skrytykował ich właściwości odżywcze. O które ogórki chodzi?

ogórki kiszone
20.11.2023 21:17 Co zrobić z ogórków kiszonych? 100 razy lepszy niż mizeria dodatek do kotletów schabowych. Gdy syczą po otwarciu słoika to jeszcze lepiej!

Ogórki kiszone są jednym z ulubionych przetworów Polaków. Nie każdy jednak wie, że można z nich zrobić doskonałą mizerię. To banalnie proste danie będzie idealnie komponować się niemal z każdym drugim daniem. Zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Zdradzamy, krok po kroku jak je przygotować.

None
13.11.2023 19:10 Zatrzymaj smak lata. To ostatni moment, żeby zakisić pomidory

Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw. 

ogórki kiszone
11.11.2023 17:21 Mnóstwo osób pomija ten szczegół, a potem ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Przenigdy tak nie rób

Ogórki kiszone są smacznym dodatkiem do dań obiadowych, przekąsek i kanapek. Co jednak zrobić, by nie wychodziły puste w środku? Należy pamiętać o jednym szczególe. Od niego zależy, jak wyjdą nam ogórki.