Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

zupa koperkowa
18.05.2024 11:47 Strzelczyk pokazał swój sposób na wiosenną zupę. Nie uwierzysz jakie składniki połączył w 1 garnku

Nie ma lepszej zupy koperkowej od tej z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie żałuje apetycznych warzyw, ale stawia też na inne, niecodzienne połączenie. Dzięki niemu każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę tej pysznej zupy. Przekonaj się sama, co tym razem wymyślił kucharz.

koperek w słoikach
18.05.2024 10:21 Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę

Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.

ciasto na patelni
18.05.2024 09:08 Zapomnij o jajkach, najlepsze naleśniki zrobisz z tym składnikiem. Na słodko smakują obłędnie

Choć nie zawierają w ogóle jajek, te naleśniki nie różnią się w smaku prawie niczym od tych, do których przywykliśmy. Mogą też mieć jeszcze jedną zaletę. Pozwolą uratować przed zmarnowaniem pewien kłopotliwy przeważnie produkt. Domyślasz się już, o co chodzi?

ciasto
18.05.2024 08:38 Zawijam ciasto z farszem i zalewam specjalnym sosem. Wszyscy znajomi błagają o ten przepis

Takiego wypieku jeszcze nie próbowałaś. Ciasto z delikatnym farszem sprawdzi się na każdą porę dnia. Próżno szukać z nim słodkości, to pyszna wytrawna przekąską, którą możesz podać na śniadanie, kolację lub przekąskę. Sama przekonaj się, jakie to proste.

lody kanapka
17.05.2024 20:41 Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników

Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.

Bartek Kieżun i dorada
17.05.2024 20:35 Upiecz rybę jak w Neapolu i zaskocz gości. Ten prosty przepis zdradza znany podróżnik kulinarny

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, autor książek kucharskich, fotograf i badacz historii kuchni, zabiera nas w kolejną podróż. Zwiedzimy z nim Neapol, a zatem także słynne starożytne Pompeje i krater Wezuwiusza. A przede wszystkim objemy się pizzą, makaronem i rybami.

karkowka w sosie
17.05.2024 20:32 To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos

Dobrze poprzerastana tłuszczem karkówka wieprzowa to bardzo wdzięczny produkt, zwłaszcza do pieczenia i smażenia. Zazwyczaj ląduje po prostu na grillu, jednak w tym przepisie przygotowujemy ją w aromatycznym sosie z kilku prostych składników.

domowe krakersy
17.05.2024 19:35 Domowe krakersy z pietruszką to ostatnio hit w moim domu. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem

Czy wiedziałaś, że pyszne ziołowe krakersy maślane można łatwo przygotować samodzielnie? Są dzięki temu nie tylko zdrowsze i mają pewny skład. Są także pyszniejsze – choćby dlatego, że przygotowane z sercem. A pewnie także z prozaicznego powodu, że można wzbogacić je o ulubione dodatki.

cebula na pokrywce
17.05.2024 18:17 Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz

Kwiaty z cebuli? Czemu nie! W tym świetnym przepisie na imprezową przekąskę zmieniamy niepozorne warzywo (które bywa wręcz metaforą czegoś taniego i wzgardzanego) w widowiskowe danie w sam raz do pochrupania w miły wieczór z rodziną czy przyjaciółmi.

chleb z patelni
17.05.2024 17:37 Ten chleb bez pieczenia to hit w moim domu. Robię go na każdy weekend

Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.

sałatka
17.05.2024 16:52 Rączka zrobił wiosenną sałatkę z mniszka. Teraz w domu jemy ją kilka razy na tydzień

Jeśli zależy ci na smaku i zdrowiu, zrób sałatkę z mniszka lekarskiego. Jest tak apetyczna, że przyrządzam ją nawet kilka razy w tygodniu. Przepis Remigiusza Rączki jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza. 

pieczona karkówka
17.05.2024 15:59 Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie

Z tego niezwykle prostego przepisu wychodzi soczysta i bardzo sycąca pieczeń, do tego przyjazna dla portfela. Wielu z nas używa karkówki tylko w okolicznościach grillowych, tymczasem ta kuzynka schabu świetnie sprawdza się także w piekarniku.

ciasto bez pieczenia
17.05.2024 11:57 Tę jagodową chmurkę robię bez pieczenia. Ani się obejrzę, znika cała porcja

Jagodowa chmurka już z nazwy brzmi pysznie. W rzeczywistości smakuje po prostu wyśmienicie. Zrobisz je w raz-dwa i błyskawicznie zniknie też cała porcja. Nie ma się co dziwić. Takie ciasto bez pieczenia to prawdziwe niebo w gębie. 

wlewanie mleka
17.05.2024 07:59 Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.

surówka
16.05.2024 18:26 Ścieram kalafiora i łącze go z tymi składnikami. Moja surówka jest 10 razy lepsza, niż w restauracji

Jak obiad, to tylko z pyszną surówkę. Ostatnio robię ją z kalafiora, dodaję kilka zdrowych składników i zaraz podaję. Ta surówka jest nie tylko prosta, ale także przepyszna. Wracam do niej co i raz, ty też tak będziesz robić.

ciasto z jabłkami
16.05.2024 16:57 Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wystarczy kilka składników, większość masz już w kuchni

To ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, ale smaku mu nie zabraknie. Pyszny wypiek, który zachwyca delikatnością i wilgotnością przyrządzisz w kilka chwil. Zajrzyj do kuchni, bo niezbędne składniki do tego ciasta z jabłkami zapewne już masz w lodówce. Za chwile przekonasz się, jakie to proste.

mizeria z koperkiem
16.05.2024 16:22 Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak

Zwykła mizeria podkręcona w bardzo prosty sposób zmienia się nie do poznania. Zawsze warto próbować swoich sił w takich eksperymentach, by w końcu znaleźć przepis doskonały i smak, za którym tęskniły będą nasze wnuki tak jak my tęsknimy za najprostszymi przepisami naszych babć.

szybki obiad
16.05.2024 15:43 Łączę mięso z ziemniakami i wstawiam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiad

Gdy nie mam czasu na gotowanie, to sięgam po ten przepis. Przyrządzam szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Smaczne danie cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Z czystym sumieniem polecam ten przepis nie tylko dla zabieganych.

racuchy
16.05.2024 13:08 Żadne jabłka do racuchów. Ten dodatek smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.

Obiad z młodej kapusty
16.05.2024 09:54 Nie wiedziałam, że z młodej kapusty da się zrobić coś takiego. Inne przepisy mogą się schować

Sezon na młodą kapustę trwa, więc korzystajmy z niego do woli. Ostatnio odkryłam przepis, który zaskakuje, ale równie dobrze smakuje. Nawet nie wiedziałam, że z młodej kapusty można przyrządzić takie danie. Spróbujcie koniecznie.

naleśniki bez mąki
16.05.2024 09:20 Zapomnij o mące, najlepsze naleśniki zrobisz zupełnie inaczej. Są cudownie puszyste

Robisz naleśniki z mąką? Zapomnij o niej! Dzięki temu przepisowi przygotujesz naleśniki bez mąki, które wychodzą cudownie puszyste. Warto wypróbować tę recepturę autorstwa Heni Foks w swojej kuchni.

sushi z parówek
15.05.2024 19:32 Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają

Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.

obiad
15.05.2024 19:22 Ułóż ziemniaki, cebulę i plastry schabu. Mój mąż co tydzień prosi o ten obiad

Obiad ze schabu to jest nie tylko smaczny, pożywny, ale też prosty w przygotowaniu. Robię go z tego przepisu, a danie wychodzi pyszne i soczyste. Dlatego polecam tę recepturę każdemu smakoszowi.

krojenie pora
15.05.2024 17:27 Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu

Czy można przygotować surówkę, która pasuje dosłownie do każdego obiadu? Tak! Wystarczy pokroić pora i wymieszać go z trzema składnikami. Być może masz je nawet w swojej kuchni. Dlatego poznaj ten uniwersalny przepis i zrób pyszną oraz zdrową surówkę. 

obiad jednogrankowy
15.05.2024 16:23 W jednym garnku robię obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, tani i starcza na kilka dni

To proste danie z ziemniaków i cebuli należy do kategorii tak zwanej kuchni ubogiej. Nazwa ta nie powinna jednak wywoływać wrażenia, że należą do niej niesmaczne potrawy. Przeciwnie – to świetny sposób na ziemniaki, traktowane zarówno jako posiłek, jak i jako dodatek.

botwinka w słoiku
15.05.2024 16:13 Posiekaj botwinkę, zagotuj i poupychaj w słoikach. Każdy powinien tego spróbować

Konserwacja owoców i warzyw to najlepszy sposób, by cieszyć się nimi przez cały rok. Oto prosty sposób, by zakonserwować botwinkę. Młode buraki będą jak znalazł zimą.

mięso mielone
15.05.2024 14:13 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy

Kotlety mielone zwykle robimy z dodatkiem cebuli. Jednak warto oprócz cebuli dodać jeszcze inne warzywo. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dołożyć do masy na mielone. Wyjdą kotlety pełne smaku i wyjątkowo soczyste.

placki ziemniaczane
15.05.2024 12:56 Żadna mąka, najlepsze placki ziemniaczane zrobisz bez niej. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Oto nie typowy przepis na placki ziemniaczane. Potrawa ta wychodzi według tego przepisu w zupełnie klasycznej postaci, mimo że nie dodajemy do niej mąki. Warto wypróbować ten wariant. Placki ziemniaczane to w końcu proste, szybkie danie, należące do klasyki polskiej kuchni.