Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

Rosół – co to jest? Skąd pochodzi rosół?

Rosół należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, jednak wiadomym jest, że rosół przygotowywano w Polsce już znacznie wcześniej.

W sensie faktycznym rosół to niezagęszczona zupa, stanowiąca wywar mięsno-warzywny. Podstawę dla przyrządzenia rosołu stanowi drób – najczęściej kura lub kurczak, choć tradycyjnie stosowany był kapłon, czyli wykastrowany i celowo utuczony młody kogut. Nierzadko wespół lub osobno może zostać zastosowana wołowina lub baranina. Gotowanie rosołu polega na równoległym gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), począwszy od wody zimnej, doprowadzając wreszcie do lekkiego wrzenia.

Rosół nie tylko stanowi zupę samą w sobie, ale jest także bazą dla innych zup. Z rosołu robi się także zupę pomidorową, zupę jarzynową, krupnik, a nawet barszcz z buraków.

Jak zrobić dobry rosół?

Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań, wobec czego duża jest także różnorodność przepisów na rosół i dobrych praktyk czy porad związanych z jego gotowaniem. Jak zrobić dobry rosół? Przede wszystkim zadbać trzeba o świeżość i wysoką jakość jego składników – to absolutna podstawa. Pamiętać należy także o innych od soli przyprawach – liść laurowy, ziele angielskie, a nawet lubczyk.

Warto zadbać także o odpowiednią kondycję mięsa, przed dodaniem go do wywaru dokładnie je opłukując i usuwając niektóre elementy. W trakcie gotowania musimy pamiętać o regularnym odławianiu z rosołu „szumowin” i o tym, by nie mieszać bulionu, a raczej pozwolić mu na powolne podgrzewanie się. Jeżeli w trakcie gotowania zauważymy, że duża część wody odparowała, powinniśmy uzupełnić niedobory wrzątkiem.

Bez względu na wszystko trzeba jednak pamiętać, że to praktyka czyni mistrza – warto też eksperymentować.

Czy rosół  jest zdrowy? Jakie wartości odżywcze ma rosół?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup jakimi możemy się raczyć – nie bez powodu od pokoleń uznawany jest za remedium na wszelkie choroby, przeziębienie czy osłabienie. Rosół zawiera w sobie bowiem wiele makroelementów i mikroelementów, niezbędnych dla życia człowieka – wszystkie pochodzą z warzyw i mięsa, które go tworzą.

Można wręcz powiedzieć, że dobry rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera on przede wszystkim witaminę A i E, ale również C i K. Podkreślić trzeba także obecność szeregu wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy potas. 

Pokaż więcej

rosół
12.05.2024 20:33 Podałam na komunię córki rosół z tym dodatkiem. Makaron i ziemniaki mogą się schować

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Smaczny, esencjonalny i rozgrzewający. Tę zupę zwykle podaje się z makaronem lub z ziemniakami. Jednak ja na komunię córki podam je z dodatkiem, który zaskoczy gości. Rosół będzie pyszny jak nigdy dotąd. 

rosół i Ewa Wachowicz
11.05.2024 19:08 Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala

Zaskocz swoich domowników i na jutrzejszy obiad podaj rosół z przepisu Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi go zupełnie inaczej. Jego smak zachwyci wszystkich i będziesz musiała gotować go co niedzielę. Sposób jest naprawdę niesamowity.

przyprawianie rosołu
08.05.2024 11:37 Największy błąd jaki można popełnić gotując rosół. Eksperci mówią “nie” popularnej w Polsce metodzie

Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.

rosół
07.05.2024 17:30 Wsyp to do rosołu 30 minut przed końcem gotowania. Ta zasada jest najważniejsza

Czy na pewno wiesz, jak przygotować wyśmienity rosół, który w moment zniknie z talerzy? Poznaj jedną, najważniejszą zasadę. Dzięki niej za każdym razem zupa będzie smakowała wybornie. Wielu popełnia ten błąd, a rozwiązanie jest banalnie proste. Jedną przyprawę trzeba dodać w odpowiednim czasie. 

garnek rosołu
05.05.2024 13:52 Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób

Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?

rosół
04.05.2024 21:15 Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast

Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.

rosół
02.05.2024 18:29 Nie do wiary, ile kosztuje rosół w restauracji Lewandowskiego. Cena może zaskoczyć

Ceny w restauracjach mogą przyprawić o zawrót głowy. Jeśli do tego lokal należy do gwiazdy, to zaskoczenie może być tym większe. Ile kosztuje rosół w restauracji Roberta Lewandowskiego? Wielu smakoszy może się zdziwić.

rosół w garnku
28.04.2024 12:07 Najgorsze możliwe mięso do rosołu. Psuje smak i nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych

Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.

rosół w garnku
27.04.2024 12:48 Najlepsze kucharki zawsze pamiętają o tym dodatku do rosołu. Nic tak nie podkręca smaku

Można pewnie powiedzieć, że ile kucharzy na świecie, tyle rosołów – tak wiele wariantów tej podstawowej potrawy można uzyskać. Niektóre składniki brzmią niecodziennie, ale ich dodatek niezwykle wpływa na efekt. Rosół przyrządzony z jednym niecodziennym elementem zapada w pamięć na długo.

zupa
22.04.2024 22:51 Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością. 

gar rosołu
21.04.2024 12:05 Rosół wyszedł za słodki? Tym go uratujesz, patent od najlepszych kucharek

W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?

mięso z rosołu
15.04.2024 11:20 Henia zdradziła przepis na kluski z mięsem z rosołu. Spróbuj raz, a będziesz je robić co tydzień

Wiele gospodyń zadaje sobie pytanie, co zrobić z mięsem z rosołu? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks i przyrządzić smakowite kluski z takim mięsem. Proste i pyszne, co tydzień będą gościły na twoim stole. 

rosół
14.04.2024 10:52 Moja mama nie zbiera szumowin podczas gotowania rosołu. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też przestałam to robić

Usuwacie szumowiny z rosołu? Ja przestałam to robić, idąc za przykładem mamy. Okazuje się, że warto zostawić je w tej esencjonalnej zupie. W poniższym tekście wyjaśniam dokładnie o co chodzi.

gotujący się w garnku rosół
12.04.2024 14:35 Polacy pomijają to mięso, a ugotowany na nim rosół smakuje jak marzenie. Jeden z najlepszych wyborów

Zapomnij o gotowaniu rosołu na mięsie z kurczaka. Lepiej ugotować tę uwielbianą przez Polaków zupę na mięsie, które sprawi, że rosół będzie jeszcze smaczniejszy. Dowiedz się, co to za mięso i ugotuje tradycyjną zupę na niedzielę właśnie na nim. Nie zawiedziesz się, a domowi smakosze będą wniebowzięci. 

miska rosołu
07.04.2024 15:22 Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Tylko nieliczni o nim pamiętają

Pewnie dwie najczęściej spotykane odmiany rosołu to ta czysto drobiowa oraz ta z wołowiną. I choć wiemy, że paleta możliwości jest dużo szersza, rzadko wychodzimy poza tę rosołową strefę komfortu. A niektórych możliwości naprawdę warto spróbować.

garnek rosołu
04.04.2024 17:40 Polacy na potęgę dodają ją do rosołu. Niestety, może być szkodliwa dla zdrowia

W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?

zupa
30.03.2024 11:49 Ta zupa jest tak dobra, że robię ją przynajmniej raz w tygodniu. Bije na głowę nawet rosół

Zawsze uwielbiałam jeść rosół. Jednak odkąd poznałam przepis na tę zupę, często ją gotuję. Pełna pysznych warzyw jest idealna na wiosnę. Dlatego każdemu polecam przepis na zupę lepszą nawet od rosołu.

rosół Ewy Wachowicz
15.03.2024 13:13 Nie uwierzysz na czym Ewa Wachowicz gotuje rosół. Mało kto pamięta o tym mięsie

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na rosół. Jego smak zachwyca, a to dzięki użytemu podczas gotowania mięsu. Większość z nas o nim zapomniała. To błąd, bo z nim twój rosół zawsze będzie udany. Zobacz, jak robi to znana kucharka i zaskocz swoją rodzinę podczas niedzielnego obiadu.

zupa w garnku
11.03.2024 15:47 Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie

Oto niezwykle prosty przepis na zupę jarzynową. Zdrowy przysmak jest witaminową bombą, nie będąc przy okazji bombą kaloryczną. Nagotuj duży gar takiej zupy, a będziesz mieć lunch do pracy albo szybkie pierwsze danie obiadu na kilka dni.

rosół z mięsem
07.03.2024 18:33 Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Konsekwencje mogą być szkodliwe dla zdrowia

Jeśli chodzi o gotowanie rosołu, każda polska gospodyni ma swoje sekrety. Choć jest mnóstwo magicznych składników, można też znaleźć, by tak rzec, antyskładniki – dodatki, które nie tylko popsują rosół, lecz także mogą uczynić go niebezpiecznym dla zdrowia. Sekret leży w doborze mięsa.

pesto z lubczyku
03.03.2024 12:17 W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantów

Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.

mięso w rosole
18.02.2024 16:15 Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę

Wygotowane mięso z rosołu to produkt dość niewdzięczny. Szkoda przecież go wyrzucić, a bywa problematyczny w wykorzystaniu. Kiedy poznasz sposób mojej znajomej, podobne problemy już nie wrócą. U mnie w domu przepada za tym cała rodzina.

rosół w garnku
12.02.2024 17:00 Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki

Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone. 

rosół z kaczki w garnku
11.02.2024 13:09 Najlepszy niedzielny rosół z kaczki robiła moja babcia. Zawsze dodawała te 2 przyprawy, bez nich ani rusz

W moim rodzinnym domu nie podawano rosołu z kurczaka. Specjalnością babci był wyśmienity wywar z kaczki. Dzięki dodatkowi 2 przypraw jego smak zachwycał za każdym razem. Poniżej dzielę się przepisem na ten specjał.

gar rosołu
09.02.2024 18:17 Dlaczego wyjmujemy liście laurowe z potraw? Powód zaskakuje niemal każdego

Powszechnie wiadomo, że nie ma rosołu, bigosu i kilku innych potraw bez suszonych liści laurowych. Jednak wiadomo też, że należy je usunąć przed zakończeniem gotowania. Powód tego drugiego nakazu nie jest wszystkim znany.

rosół
03.02.2024 13:32 Nasze babki zawsze wrzucały go do rosołu. Dziś już o nim słuch zaginął

Magicznych składników, które można dodawać do rosołu, by wzmocnić jego zdrowotne właściwości, są zapewne dziesiątki. Ten jest zakorzeniony w tradycji, bo choć dziś przechodzimy obok niego obojętnie, to jeszcze niedawno był dobrze znanym domowym lekiem.

gar rosołu
01.02.2024 11:08 Najlepsze gospodynie zawsze dodają to do rosołu. Ten składnik jest gwarancją klarowności

Klarowanie rosołu jest sztuką, ale nie jest trudną sztuką. Jeśli chcemy (a kto by nie chciał!) by nasz wywar był przejrzysty jak kryształ, wystarczy pamiętać o kilku czynnościach. Z pomocą przychodzą też produkty, które sprzyjają klarowności rosołu.

mięso z rosołu
29.01.2024 10:39 Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dlatego warto znaleźć sposoby, jak temu zapobiec. Ten przepis pomoże ci jak wykorzystać mięso po rosole. Już nigdy go nie wyrzucisz. Musisz znać ten patent.