Zupa to jedna z najstarszych potraw, która pod różnymi postaciami obecna jest zasadniczo we wszystkich kuchniach świata. Ma ona postać wywaru i jako taka może być – w zależności od rodzaju – podawana w formie płynnej lub półpłynnej. W zdecydowanej większości przypadków zupa jest daniem gotowanym, choć istnieją także zupy podawane na zimno – przykładem tych drugich może być hiszpańskie gazpacho czy polski chłodnik litewski.
W sensie praktycznym większość zup stanowi wywar z warzyw właściwych dla danej zupy i mięsa, gotowanego zwykle razem z kośćmi. Wiele zup spożywa się z dodatkami, na przykład z makaronem (lub innymi wyrobami mącznymi, na przykład kluskami), kaszą czy ryżem. Ważny element wielu zup mogą stanowić dodatki mięsne (na przykład pulpety) czy jajka.
Zupy można podzielić na wiele rodzajów, gdzie czynnikiem kategoryzującym nie są wyłącznie jej główne czy poboczne składniki. Przez wzgląd na temperaturę podania wyróżnia się zupy gorące (większość) czy zimne – chłodniki i niektóre zupy owocowe. Przez wzgląd na konsystencję potrawy z kolei zupy można podzielić na płynne, półpłynne i kremy.
Najistotniejszym czynnikiem determinującym rodzaj zupy dla smakoszy na całym świecie będzie jednak to, czy jest to zupa zagęszczana czy nie. Jeśli jest, to istotny będzie także czynnik zagęszczający. Do najczęściej stosowanych składników w tym zakresie należy mąka i śmietana.
Zupy zajmują w polskiej kulturze wyjątkowe miejsce, wynikające z tradycji. Zwyczajowo zupa stanowi pierwsze danie obiadu. Do najpopularniejszych zup w Polsce należy rosół, zupa pomidorowa, żurek i barszcz. Często jadana jest także zupa ogórkowa, krupnik, zupa jarzynowa, zupa grzybowa czy kapuśniak. Wśród zup na zimno króluje chłodnik litewski.
Jeśli zaś chodzi o najpopularniejsze zupy na świecie, to wymienić można przede wszystkim te pochodzące z krajów azjatyckich, takie jak ramen (w wielu wariantach) czy tom kha.
Według rankingu Taste Atlas, najlepsza zupa na świecie to pochodząca z Paragwaju zupa bori – bori, znana również jako zupa paragwajska. Na drugim miejscu znalazł się japoński ramen, a na trzecim inny z wariantów tej zupy, również japoński tonkotsu ramen. Czwarte miejsce zdobyła tajska zupa tom kha, a pierwszą piątkę zamknął rawon – zupa wywodząca się z Indonezji.
Na liście najlepszych zup na świecie znajdują się także polskie akcenty. Na czternastym miejscu znajduje się żurek, który jeszcze na początku 2023 roku zajmował zaszczytne drugie miejsce. Wówczas na liście 100 najlepszych zup świata w pierwszej jej połowie mogliśmy znaleźć także rosół, zupę borowikową i barszcz czerwony.
Pokaż więcej
Nie ma lepszej zupy koperkowej od tej z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie żałuje apetycznych warzyw, ale stawia też na inne, niecodzienne połączenie. Dzięki niemu każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę tej pysznej zupy. Przekonaj się sama, co tym razem wymyślił kucharz.
Ta prosta i tania zupa podnosi koperek z rangi przyprawy do składnika potrawy. I to jakiego! Wszyscy, którym wiosna kojarzy się ze smakiem wszechobecnego – w sałatkach i na młodych ziemniakach – kopru, muszą jej spróbować.
Ta pełna aromatu zupa to prosta modyfikacja zwykłej jarzynowej. Jednak dzięki jednemu dodatkowi zmienia się w potrawę o bardzo wyjątkowym charakterze. Poznajcie zupę, która w moim domu bije szczawiową na głowę. 1 porcja nigdy nie wystarczy.
Czy dieta może nie być, aż tak rygorystyczna jak mówią? Oczywiście, że tak. Wystarczy włączyć do niej zupę z tego przepisu. Z nią bez problemu schudniesz, a w dodatku będziesz najedzona. Wypróbuj przepis, a efekty przyjdą szybciej niż myślisz.
Zupa koperkowa jest wprost stworzona na wiosnę. Ta z przepisu Karola Okrasy sprawi, że chętnie sięgniesz po kolejną porcję wybornej zupy. Świeża, pyszna i aromatyczna zachwyci niejednego smakosza.
Twoja zupa gulaszowa może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że dodasz pewien rodzaj mięsa, a już zawsze będzie miała doskonały smak. Z pewnością docenią go wszyscy smakosze, uwielbiający tę zupę. Przygotuj ją według przepisu babci, a na pewno się uda.
Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.
Stary dowcip grzybiarzy powiada, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz w życiu. Podobne wątpliwości mieli obserwujący, kiedy tiktokerka zabrała ich z kamerą na przechadzkę po łące, by ugotować tanią zupę z dziko rosnących roślin. Chwasty są w końcu jadalne i bardzo zdrowe, ale tylko niektóre.
Oto tradycyjny przepis na „uproszczoną” zupę buraczkową, to znaczy taką, która nie wymaga użycia bulionowej bazy. Dzięki swojej prostocie jest być może bardziej smaczna od takiej na warzywnym wywarze. Jest też prostsza w przygotowaniu. Cała w tym zasługa jednego prostego triku.
Nathallae, czyli Natalia Maszkowska, podzieliła się przepisem na swoją interpretację zupy pieczarkowej. „Już nie musisz jeść nudnej i miałkiej zupy, która nigdy nie ma smaku” – skomentowała. Jej przepis jest podkręcony kilkoma składnikami.
Kiedy w sklepach królują młode kalafiory, warto przyjrzeć się kilku przepisom na przygotowanie tego niezwykle zdrowego warzywa. Zupa kalafiorowa to jeden z nich. W proponowanej przez nas wersji taka zupa smakuje niezwykle.
Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.
Twoja zupa z botwinki może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że wlejesz do niej jeden składnik. Dowiedz się, co to za dodatek oraz poznaj jego właściwości. Z nim ta zupa nigdy nie była tak pyszna, domownicy całą pewnością poproszą o dokładkę. Wypróbuj patent, a już nigdy nie będziesz gotowała inaczej.
Inspirowana węgierskim obiadem zupa gulaszowa jest niezwykle popularnym sycącym daniem. W tym przepisie dodajemy do niej składniki, które czynią ją jeszcze bardziej treściwą. A za smak odpowiada kombinacja mięs. Przepis od babci jest niezawodny.
Odkąd odkryłam przepis od babci na zupę pieczarkową, gotuję ją tylko w ten sposób. Wychodzi wyjątkowo kremowa, a swoją konsystencję zawdzięcza składnikowi, który każdy z nas ma swojej kuchni. Polecam tę recepturę, bo takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłaś.
Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.
Poznaj najlepszą metodę na krupnik, a już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy. Dowiedz się, jak zrobić to prawidłowo, a cała rodzina doceni doskonały smak zupy.
Zalewajka to typowy przykład kuchni ubogiej. Nawet jej nazwa wskazuje, że to po prostu parę składników zalanych wodą. Nie dajmy się jednak zwieść tej nazwie: zupa jest pełna w smaku i po prostu doskonała.
Kiedy myślimy o „wkładkach mięsnych” do zupy, zazwyczaj przychodzi nam do głowy ograniczona liczba możliwości. Warto wyjść poza nią i sięgnąć np. po podroby, które świetnie nadają się w zupnych zestawieniach.
Zupa z botwiny ugotowana metodą babci smakuje doskonale. Jeden składnik spraw, że będziesz chciała ją gotować na okrągło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o dokładkę.
Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.
Oto niezwykły przepis na domową przyprawę w płynie, która jest świetnym zamiennikiem kupnej maggi. Takich płynnych przypraw używamy coraz rzadziej, a niesłusznie. Podobne koncentraty piątego smaku potrafią często zmienić dobre danie w doskonałe.
Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.
Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością.
Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty.
W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?
Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny.
Ołamujesz końcówki szparagów, a później je wyrzucasz? To błąd. Poznaj przepisy dzięki, którym zrobisz z nich przepyszne dania, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Są banalnie proste, a w dodatku możesz przygotować z nich obiad dla całej rodziny. Poznaj je, a już nigdy nie wyrzucisz twardych końcówek szparagów.