Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wegetariańska kanapka z awokado, pomidorem i bazylią
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Wegetariańska kanapka z awokado, pomidorem i bazylią

Wegetariańska kanapka z awokado, pomidorem i bazylią
pixabay.com

Kanapka z awokado, pomidorem i bazylią - składniki

Przygotuj następujące składniki:

  • ulubione pieczywo,

  • 1 awokado,

  • pomidor zwykły lub garść pomidorków koktajlowych,

  • kilka kropli cytryny,

  • kilka listków świeżej bazylii,

  • sól, pieprz,

  • opcjonalnie - papryczka chili, sos tabasco (dla zaostrzenia smaku).

undefined

Kanapka z awokado, pomidorem i bazylią - przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki.

Awokado rozgnieć widelcem na płaskim talerzu. Dopraw do smaku solą, pieprzem (opcjonalnie dodaj też chili lub sos tabasco).

Pomidorki koktajlowe posiekaj i dodaj do masy z awokado. Jeśli wolisz użyć zwykłego pomidora - pokrój go na plastry.

Do pasty dodaj sok z cytryny.

Rozsmaruj przygotowaną pastę z awokado na kanapce. Na wierzch ułóż pomidory i bazylię.

Uwaga! Taką kanapkę możesz zjeść także na grillowanym pieczywie - na ciepło! jest równie smaczna i kusząca!

Awokado - źródło witamin

Awokado jest dość kaloryczne, ale w jego składzie znajduje się samo zdrowie. Zawiera kwas oleinowy, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, a zawarta w awokado luteina korzystnie wpływająca na wzrok, z kolei witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas wspierają układ nerwowy i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Tagi: