Smakosze.pl
>
Przepisy
>
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
canva/frederique wacquier
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Seler nie tylko do rosołu
Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.
Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowęCo dodać do surówki z selera?
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- 1 słodkie jabłko
- ½ pomarańczy
- natka pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
- sól, pieprz
Surówka z selera krok po kroku
- Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a także wyborną surówkę z marchewki.
Powiązane
Żadnego suszenia, żadnej zamrażarki. Koperek zostanie świeży na długo dzięki tej prostej sztuczce
Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i raz
Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla
Wsyp to do farszu zamiast ryżu. Gołąbki wyjdą obłędnie, musisz tego spróbować
Zanurzam cukinię w naleśnikowym cieście i wrzucam na patelnię. Latem nie ma lepszej przekąski
Wielki test wiedzy o rosole. 10/10 zdobywają tylko mistrzowie kuchni
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Czytaj dalej
Najnowsze
Zrobiłam tę zupę raz i teraz wracam do niej ciągle. Smakuje mi dużo bardziej, niż klasyczny rosół
Polacy rzadko ją jedzą, a działa cuda na układ pokarmowy. Efekty zauważysz niemal od razu
Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Jeden dodatek zmienia wszystko
Nacieram plastry karkówki przyprawami i układam na ziemniakach. Wychodzi lepiej niż z grilla
Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Kupuję botwinkę już teraz i przygotowuję na zimę. Na odporność i redukcję wagi jest niezastąpiona
Moje ogórki wychodzą aromatyczne i chrupiące. Stosuję do nich tę sztuczkę, działa za każdym razem
Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu
Zobaczysz to na czereśniach i już wiesz, że są robaczywe. Takich owoców unikaj
Polecane
Układam kilka dodatków na mięsie mielonym i zawijam w rulon. To ostatnio mój ulubiony obiad
Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa
Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia
Od lat nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Ta z przepisu słynnego kucharza bije je na głowę
Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę
Zalewam brokuła wodą i łączę z tymi składnikami. Takie śniadanie mogę jeść codziennie
Rozgniatam popularny owoc i mieszam z tymi dodatkami. Po takiej kolacji zasypiam jak dziecko
Nacinam bakłażana i zapiekam z tym farszem. Rodzina ciągle dopomina się o dokładki
Popularne
Zdrowie to piękno. Jak zaserwować sobie ten duet? Cudowne właściwości czosnku
Nie wyrzucaj łusek po cebuli. Zasil rośliny, plony będą większe
Tej sałatki z truskawkami na grilla robię od razu dwie miski. Znika w mgnieniu oka
Czy można jeść szypułki z truskawek? Sposoby na wykorzystanie ogonków
Duży błąd w uprawie czosnku i fasoli. Tym ich nie podlewaj
Wydłuża życie i świetnie działa na stawy. Wystarczy jeden dziennie
Obornik, nawóz i gnojówka to nie wszystko. Tym zasil ogórki i pomidory
Czy można jeść pestki od czereśni?
Smaczne i zdrowe, ale nie dla każdego. Kto nie może jeść czereśni?